8 Martie, Ziua Femeii. Care este semnificația zilei de 8 Martie

7 martie 2019 13:24   Național
Ultima actualizare:

Ziua de 8 Martie este cunoscută în întreaga lume ca sărbătoarea internațională a femeii. Evenimentul coincide cu începutul primăverii când natura renaște și apar primele flori. Dar nu aceasta este semnnificația reală. Ziua Femeii este legată de emancipare, de lupta femeilor pentru dobândirea unor drepturi. 8 Martie s-a confundat ulterior cu o sărbătoare a mamelor în țările din fostul bloc sovietic, inclusiv în România.

Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată pe 28 februarie 1909 în New York, în amintirea unei greve organizată de un sindicat al femeilor.

Atunci, 15.000 de femei au mărşăluit în orașul american, cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune şi dreptul la vot.

În 1909, conform unei declaraţii a Partidului Socialist din America, Ziua Internaţionala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie.

Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferinţe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 ţări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiaşi zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913”, scrie pe Wikipedia.

Femeile și-au cerut drepturile în stradă

Primele care au sărbătorit au fost rusoaicele în ultima duminică din februarie. În anul 1917, ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu  8 martie pe stil nou.

Femeile din Sankt Petersburg au declanşat o grevă cerând încheierea Primului Razboi Mondial, sfârşitul raţionalizării alimentelor şi abolirea dinastiei ţariste.

După Revoluţia din octombrie, comuniştii Alexandra Kollontai și Vladimir Ilici Lenin au declarat 8 martie ca sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, iar abia la 8 mai 1965 aceasta a devenit zi nelucrătoare.

În 1977, Ziua Femeii, proclamată de ONU

Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1977, de către ONU, a Anului Internaţional al Femeilor şi declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiţia femeii.

De 8 martie, în unele culturi, femeilor şi fetelor și se dăruiesc cadouri, flori sau alte atenţii.

În România, 8 Martie se sărbătorește femeia, bucuria vieții și motivația de a trăi. Până în decembrie 1989 se vorbea de ziua mamei, prilej cu care se organizau spectacole dedicate mamelor.

Acum, doamnele și domnișoarele aleg să iasă la restaurant, cluburi sau să plece în vacanță cu prietenele.

Țările unde se sărbătorește 8 Martie

Ziua Internaţională a Femeii se sărbătorește în: Afganistan, Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croaţia, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kârgâzstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan,Vietnam, Zambia.

În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie, iar în alte state este declarată zi liberă prin lege.

Mai multe