8 pași pentru a ține costurile mașinii sub control

5 ianuarie 2018 13:24   Național
Ultima actualizare:

Dacă știi cum să-ți îngrijești mașina, vei putea ține sub control costurile de întreținere ale acesteia. Există câțiva factori importanți ce influențează cheltuielile pe care le faci cu autoturismul. Click! îți spune care sunt aceștia.

# Ai grijă când schimbi uleiul!

Se recomandă schimbarea uleiului la 9.000 km. În niciun caz nu-l păstra mai mult de 11.000 km! Banii cheltuiți pe ulei reprezintă o precauție înțeleaptă, având în vedere costurile pentru reparații.

# Alege cel mai potrivit combustibil!

Pentru a găsi combustibilul potrivit mașinii tale trebuie să încerci mai multe tipuri. Așadar, fă un drum cu o benzină fără plumb, altul cu premium. Unele mașini merg mai bine cu un combustibil scump, , nu. Folosește combustibili cu aditivi. Aceștia sunt eficienți pentru a menține igiena motorului și îi îmbunătățesc performanțele.

# Respectă reviziile obligatorii în perioada de garanție!

Lucrările de reparații trebuie să se facă în conformitate cu standardele producătorului, folosind piese de schimb adecvate. Cea mai bună garanție include: motorul, cutia de viteze, servodirecția, sistemul de alimentare, de răcire, de frânare, de evacuare a gazelor, cel electric și aerul condiționat. La o mașină second-hand, cumpărată direct de la dealer ai, prin lege, garanție un an. Când garanția a expirat, găsește un service bun, cu prețuri corecte!

# Cauciucurile „crestate” nu sunt o problemă

Dacă un vânzător de anvelope îți arată crestături pe părțile laterale ale cauciucurilor tale folosite, nu te îngrijora! Micile depresiuni formate pe cauciuc sunt perfect normale și nu sunt crestături cu adevărat; ele se formează acolo unde se suprapun pliurile structurii. Pe altă parte, dacă vezi o umflătură în cauciuc, acesta este un semn de explozie iminentă și este nevoie să-l schimbi.

# Verifică presiunea în cauciucuri!

Cel puțin o dată pe lună e bine să verifici presiunea din cauziucuri. Și asta, pentru că nu e bine să ai cauciucuri prea puțin sau prea mult umflate, deoarece creșste riscul de explozie. De asemenea, o presiune incorectă în pneuri va crește consumul de combustibil și va uza frânele și suspensiile. Presiunea maximă admisă trebuie să fie marcată pe partea laterală a pneului și în cartea mașinii.

# Lustruiește-ți tu mașina!

Tratamentul cu ceară, la spălătorie, te costă destul de mult. Poți face această operațiune, însă, chiar tu, fiind nevoit să plătești doar ceara. Trebuie să alegi o zi fără umezeală pentru a da luciu mașinii și să respecți instrucțiunile de pe ambalajul cerii. Vei vedea că protecția aplicată de tine va rezista mai mult decât pulverizarea cu ceară fierbinte la o spălătorie auto.

# Ai grijă la viteză!

Respectă viteza limită! Vei economisi mult combustibil, iar timpul petrecut pe drum va fi cam același. Șoferii profesioniști mențin, în general, viteza constantă. O viteză constantă menține numărul schimbărilor de viteză la minim, ceea ce implică mai puțin efort și uzează mai puțin cutia de viteze. Încearcă să oprești cât mai rar prin reducerea vitezei. Orice nouă pornire consumă mai mult combustibil decât este necesar pentru a ține mașina în mișcare.

# Nu-ți încărca prea mult mașina!

Încărcarea excesivă reduce mobilitatea autoturismului și crește consumul de combustibil. Gândește-te întotdeauna de două ori dacă e necesar să pui sau nu un lucru în mașină. O mașină ușoară aduce viteză, sporește performanțele și nu costă mult.

Mai multe