8 sfaturi ca să nu-ţi spargă hoţii casa

23 mai 2013 13:59   Național
Ultima actualizare:

Potrivit datelor Poliţiei, în toată ţara au avut loc, anul trecut, 35.000 de spargeri de locuinţe, din care peste 1.000 doar în Capitală. Oamenii legii care lucrează la Serviciul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vă învaţă ce trebuie să faceţi ca să vă protejaţi casele de atacul hoţilor, mai ales acum când urmează să plecaţi în concediu.

Pune vizor la uşă!

Uşile trebuie să fie solide, cu sisteme de închidere sigure. Montaţi la uşă un vizor. Uşa de acces trebuie să fie prevăzută cu două încuietori, având sisteme de chei diferite şi cu lanţ de siguranţă de interior. Înlocuiţi imediat încuietoarea, dacă aţi pierdut cheile.

Grilaje la geamuri

În cazul apartamentelor situate la parter este necesar să vă protejaţi ferestrele cu grilaje metalice ale căror capete de prindere să fie încastrate în zid, iar spaţiile dintre bare să fie de dimensiuni mici. Acelaţi lucru e bine să-l faceţi şi la uşile de acces în subsoluri, boxe, terasă şi intrările suplimentare.

Asigură contorul!

Tablourile electrice şi contoarele de pe palierele imobilului trebuie să fie asigurate prin montarea unor cutii metalice. Astfel, hoţul nu are acces la sursa ta de curent şi nici nu-şi poate da seama dacă eşti plecat, atâta timp cât nu vede dacă se învârte sau nu contorul.

Nu lăsa străini în bloc!

Montarea unui interfon, a unei yale la uşile de acces în scara blocului şi existenţa unor chei numai la cei care locuiesc în imobil, vă oferă sentimentul de siguranţă. Nu lăsaţi necunoscuţii să pătrundă în bloc. Nu le daţi drumul la interfon şi nici nu le ţineţi uşa deschisă atunci când ieşiţi din clădire.

Atenţie la femeia de serviciu!

Administraţia blocului trebuie să acorde o mare atenţie persoanelor angajate să asigure curăţenia în spaţiile comune, întrucât acestea ajung să cunoască foarte bine programul locatarilor şi pot furniza informaţiile unor indivizi răuvoitori.

Blocul să fie luminat!

Atât exteriorul blocului, cât şi scara trebuie să fie neapărat luminate. În plus, becurile trebuie să fie montate cu sisteme de asigurare, pentru a nu fi sparte sau scoase din circuit cu uşurinţă.

Asigură liftul!

Asiguraţi contragreutăţile metalice ale ascensorului prin sudarea acestora cu ajutorul unor dispozitive metalice, astfel încât să împiedicaţi sustragerea lor.

Instalează camere de supraveghere

Instalaţi un dispozitiv de supraveghere video a perimetrului locuinţei, împreună cu un sistem de alarmă. De asemenea, montaţi un sistem de iluminare cu senzori de mişcare, atât în faţa blocului, a apartamentului sau a casei, dacă lo­cuiţi la curte, sdar şi un interfon la partea de acces.

Hoţii vin între orele 08.00 şi 18.00

Potrivit poliţiştilor, cele mai multe furturi din locuinţe s-au înregistrat la oraşe. În plus, aceştia au observat că spargerile se dau într-un anumit interval orar: în mediul urban ziua în amiaza mare, între orele 8.00-18.00, iar la ţară, noaptea, de la ora 18.00 şi până a doua zi la ora 14.00.

Cele mai multe spargeri de apartamente vizează sume de bani, aparatură electronică, telefoane şi bijuterii. Tocmai de aceea este bine să vă asiguraţi bunurile din locuinţe. Potrivit asiguratorilor, foarte puţin români fac acest lucru, atunci când încheie o asigurare de locuinţă facultativă. Procentul lor fiind undeva la 10%.

Mai multe