8 sfaturi pentru cel mai bun grătar la iarbă verde

13 iunie 2014 14:41   Național
Ultima actualizare:

Căldura de afară te îmbie la iarbă verde? Cu siguranţă vei ieşi cu prietenii sau cu familia la un grătar. Dar ştii cum să prepari alimentele în aşa fel încâ să-ţi protejezi sănătatea? Prof. dr. Gh. Mencinicopschi ne dă câteva sfaturi de care trebuie să ţinem cont atunci când ieşim la iarbă verde.

Ce grătar cumpărăm?

Grătarul tradiţional pe care frigem, de obicei, carnea şi legumele nu este recomandat, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Motivul? Focul direct afumă carnea, iar fumul conţine substanţe toxice cancerigene. Nutriţionistul recomandă grătarul sub formă de discuri din fontă, o calotă sferică pe picioruşe. Astfel, flăcările nu ating carnea, iar alimentele sunt protejate. „Trebuie să folosim ustensile care să ne permită să gătim alimentele în aşa fel încât acestea să nu vină în contact cu focul!", ne-a spus nutriţionistul.

Transportă alimentele în ladă frigorifică

Carnea trebuie să fie proaspătă, iar pentru asta trebuie transportată într-o ladă frigorifică cu pastile de răcire sau care se încarcă la bateria autoturismului. În interiorul acesteia temperatura nu trebuie să treacă de 4 grade Celsius. Pentru asta, trebuie să ţinem pastilele de răcire la congelator înainte cu 24 de ore de a merge la picnic.

Atenţie la contaminarea încrucişată!

Carnea nu se transportă în aceeaşi ladă frigorifică cu legumele! Astfel, evităm contaminarea încrucişată. În caz contrar, sucul din carne va infesta legumele şi brânzeturile şi riscăm îmbolnăviri grave!

Ia cu tine apă potabilă

Nu uitaţi acasă un bidon cu apă potabilă pe care să o folosiţi la spălarea legumelor dar şi a ustensilelor de bucătăie: tocător, cuţite, furculiţe etc. Nu tăia legumele cu acelaşi cuţit cu care ai tranşat înainte carnea, decât după ce îl speli foarte bine! La fel, nu aşeza legumele într-un recipient în care ai păstrat, pentru un timp, carnea crudă (farfurie, bol, castron). Nu tăia alimentele pe acelaşi tocător pe care ai tranşat înainte carnea!

Cât să mâncăm?

Putem consuma orice fel de carne, însă cu moderaţie! Ideal ar fi ca bucata de friptură să nu fie mai mare decât palma noastră. De asemenea, carnea nu se combină cu pâine sau cartofi ci cu legume.

Ţine şi semipreparatele la rece!

Şi alimentele semipreparate se ţin la rece, în lada frigorifică. Să nu ai impresia că acestea nu se strică!

Cum păstrezi friptura proaspătă

Nu ai consumat toată frip­tu­ra la o masă? Pentru ca aceasta să nu se strice, tre­bu­ie păstrată într-o cratiţă cu capac deasupra grătarului încins, la peste 50 de grade Celsius. Friptura care stă la cald nu se alterează! Deci, o poţi consuma mai târziu.

Atenţie la transportul alimentelor în maşină!

Nu ţine lăzile frigorifice în portbagaj pentru că în acest loc temperaturile sunt foarte ridicate. Lăzile frigorifice trebuie transportate în habitaclu, deoarece putem oricând da drumul sistemului de aer condiţionat şi, astfel, pastilele de răcire îşi vor face efectul.

Ce găşeşti în magazine

Mai multe