87% din puii româneşti sunt îndopaţi cu antibiotice?
O ştire bombă a circulat ieri în toată ţara: 87% din puii crescuţi în România sunt plini cu substanţe chimice periculoase. Crescătorii de păsări au sărit însă ca arşi şi afirmă că putem mânca liniştiţi carnea din magazine.
A fost anul alarmelor alimentare. Ne-au speriat cu aflatoxina în lapte şi iaurt, cu antibiotice în curcan, cu carnea de cal în loc de vită. Majoritatea alertelor au fost false. Iată că se mai aruncă o bombă: aproape toată carnea de pui ar conţine antiobiotice, iar cei care consumă ar putea fi în pericol.
Totul a pornit de la ultimul raport al Autorităţii Europene pentru Securitatea Alimentelor, în care sunt analizate datele despre sănătatea animalelor din ţările UE, din anul 2011. "Consumăm fără să vrem antibiotice, hormoni şi substanţe cancerigene, care ne ajung în organism chiar prin mâncarea pe care o punem pe masă. Autorităţile europene avertizează că 87% din puii crescuţi în România sunt plini cu substanţe chimice periculoase.
Puii sunt îndopaţi cu antibiotice în fermele din România şi astfel au dezvoltat rezistenţă la ciprofloxacină, tetraciclină şi ampicilină, substanţe care se folosesc şi pentru tratarea unor infecţii sau unor boli ca otita sau bronşita. Mâncând aceşti pui şi oamenii capătă rezistenţă la medicamente.
România a ajuns în această situaţie alarmantă pentru că Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară nu poate face verificări riguroase, dar şi pentru că există un vid legislativ, care le permite marilor producători să reducă din costuri, tratând preventiv animalele", informează România tv.
În timp ce această ştire făcea înconjurul ţării şi stârnea maximă îngrijorare, autorităţile române au tăcut mâlc. Surse informate din Ministerul Agriculturii ne-au spus că nici un director nu a vrut să iasă cu o explicaţie pentru populaţie.
«Lucrăm la cele mai înalte standarde tehnologice»
Crescătorii de păsări au sărit ca arşi. „Producătorii din România lucrează la nivelul celor mai înalte standarde tehnologice, în conformitate cu legislaţia europeană, oferind produse de calitate superioară şi sigure pentru o alimentaţie sănătoasă. Creşterea păsărilor în fermele autorizate sanitar-veterinar se face după cele mai moderne tehnologii, iar supravegherea sanitar-veterinară a păsărilor şi a reziduurilor din produsele avicole (medicamente, antibiotice, n.r.) se face permanent. Produsele comercializate din lanţul de producţie avicolă sunt sănătoase şi sigure pentru consum", ne-a asigurat prof. Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.