9 reguli de aur pentru a călători în siguranță în afara țării

2 iulie 2021 20:20   Național
Ultima actualizare:

Sezonul estival este în plină desfășurare, dar anul 2021 a adus noi condiții de călătorie, în contextul pandemiei de Covid-19. Astfel, odată ce ați stabilit unde veți petrece vacanța în afara țării, nu uitați că trebuie să fiți atenți la câteva lucuri extrem de importante, pentru ca vacanța să fie una reușită.

1. Urmăriți lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic, astfel încat să vedeti ce culoare are țara de destinație. Veți ști dacă aveți nevoie sau nu de PCR la revenirea în România, în funcție și de vaccinare.

2. Informați-vă permanent și din surse oficiale care sunt condițiile de acces în țara în care vă veți petrece vacanța. Unele țări pot schimba regulile de acces de la o zi la alta și e foarte important să știti dacă se impune sau nu testarea PCR / Antigen ori doar dovada vaccinării. Mai mult, nu uitați că sunt unele țări care, independent de vaccinare, cer PCR negativ pentru acces și chiar pot să supună turiștii la testare aleatorie sau obligatorie – în funcție de regulile fiecărei țări.

3. Nu uitați să aveți asupra voastră noile documente de călatorie – teste PCR sau Antigen ori documentul de vaccinare. Sau descărcați-vă Certificatul Digital European pentru a elimina această grijă.

4. Atenție: există țări care vă cer completarea unui formular de localizare. Altele au aplicații pe care trebuie să le descărcați pe telefon.

5. Dacă vi se solicită pentru accesul în țara de destinație un test PCR sau Antigen, sfatul celor de la MILENA – Centrul de Testare Covid din incinta Aeroportului Henri Coandă este să țineți cont de niște factori extrem de importanți, precum timpii de valabilitate a rezultatului – aceștia se calculeză din momentul recoltării, deci atenție când vă prezentați la centrul medical, astfel încât valabilitatea testului să fie conform cerințelor de acces la punctul de frontieră al țării respective. Mai mult, dacă optați să faceți testul PCR la aeroport, la MILENA, Centrul de Testare Covid din incinta Aeroportului Henri Coand, nu uitați că timpul de livrare al rezultatului este de maxim 6 ore, dar trebuie să vă acordați încă 1 oră sau 1 oră și jumătate în plus. Iar la acești timpi, adăugați perioada de check-in comunicată de compania aerienă cu care zburați. În cazul testării Antigen, luați în calcul rezultatul de 15 minute, plus 45 de minute, și timpul aferent check-in-ului.

6. Deși traficul aerian este încă la cote scăzute față de perioada dinainte de pandemie, a crescut numărul de zboruri. Astfel, nu vă prezentați la check-in pe ultima sută de metri.

7. Dacă veți călători cu mașina, la timpii de valabilitate pentru testul PCR/Antigen, adăugați un timp mai mare în plus, întrucât nu se știe niciodată cum este traficul până la punctul de frontieră. Dacă tranzitați mai multe țări, informați-vă despre regulile fiecăreia dintre ele.

8. Ar fi recomandat ca înainte de vacanța într-o destinație care supune turiștii fie și aleatoriu testării Covid, să evitați spațiile aglometate înainte de plecare sau chiar să vă faceți un test de control. Astfel, diminuați riscul de a vă infecta sau de a fi depistat pozitiv în acea țară și carantinat.

9. Nu uitați de asigurarea de călătorie. Există și companii care, pe lângă acoperirea cheltuielilor medicale, le acoperă și pe cele de carantină – în cazul depistării pozitive în țara de destinație.

Citește și:

Portugalia reintroduce carantina de noapte, din cauza variantei Delta: "Situația s-a deteriorat din nou!"

Ambasada Greciei anunță că regulile de intrare în țară nu se modifică! Testarea turiștilor la graniță rămâne aleatorie

Mai multe