A adunat nisip de pe 300 de plaje - pasiunea mai puțin obișnuită a unui ghid de turism
Dacă cei mai mulți dintre noi ne întoarcem din vacanțele peste hotare cu câte un magnet pe care îl adăugăm la colecția de pe frigider, Florin Popescu, un ghid de turism din București, are o pasiune mai puțin obișnuită: de pe fiecare plajă pe care pune piciorul ia acasă, ca amintire, puțin nisip. Așa a ajuns la o colecție de 300 de borcane. O parte din ele sunt expuse, la loc de cinste, pe rafturile din birou.
Are 300 de borcane cu nisip de pe tot atâtea plaje
De cum intri pe ușa agenției de turism din Colentina a lui Florin Popescu, primele lucruri care îți atrag atenția sunt borcănelele cu nisip de pe rafturi. Unele mai mari, altele mai mici, unele cu nisip alb ca varul, altele cu nisip galben, roșu, chiar negru, mai fin sau mai granulat. L-a adunat de pe plajele pe care le-a vizitat în cei 20 de ani de carieră. Fiecare plajă a fost unică și fiecare îi trezește câte o amintire, o poveste. „Am aproape 300 de borcane cu nisip, de pe tot atâtea plaje. Nu le țin pe toate în agenție că nu e loc, cea mai mare parte sunt acasă. Am considerat că e frumos să-i arăți turistului care îți intră în agenție ce nisip îl așteaptă pe plaja din stațiunea pe care va ajunge. Lucrul acesta a fost de fiecare dată primit cu bucurie și cu fascinație de oameni”, explică Florin Popescu.
Florin Popescu a vizitat, până la 38 de ani, 92 de țări
Are 38 de ani, dintre care pe ultimii 20 i-a petrecut pe drumuri. A vizitat până acum 92 de țări din toată lumea, locuri pe care le-a marcat pe o hartă agățată în cui, pe un perete. „Am făcut Facultatea de Turism și încă din primul an am avut oportunitatea de a merge peste vară ca ghid în Paralia Katerini din Grecia. Așa a început aventura mea. Cinci ani la rând am mers în Grecia, fiind o destinație căutată de români. Îmi aduc aminte că veneau câte 8-10 autocare de români pe zi. După Paralia Katerini am continuat cu insulele grecești, apoi am început să merg în destinații din ce în ce mai îndepărtate, de pe toate continentele. Planul meu era ca până la 35 de ani să am propria agenție de turism, iar până atunci să muncesc și să învăț. Am reușit. La 35 de ani am luat o franciză Paralela 45 și mi-am deschis propria agenție în București”, spune ghidul de turism.
Viața de ghid are avantaje și dezavantaje
A călătorit mult în ultimii 20 de ani. „Eu sunt tot cu bagajul la ușă. Îmi ia maximum 20 de minute să-mi fac bagajul pentru o excursie lungă”, explică el. Ce norocos, ce meserie frumoasă, ați putea spune! Într-adevăr, este meseria unde îmbini cel mai mult utilul cu plăcutul. Dar nu e pentru toți și nu mereu curge lapte și miere. Viața pe drumuri vine cu avantaje și cu dezavantaje. „Partea bună e că poți să vizitezi lumea și nu pe banii tăi, dacă nu-ți permiți acest lucru. Eu sunt fie ghid, fie însoțitor de grup angajat de alte agenții pentru a însoți turiștii în diverse detinații noi. O altă parte bună este că înveți multe lucruri noi despre cultura din țara respectivă, poți face comparații între destinații. Partea negativă – începi să-ți pierzi prietenii. Îți faci alții noi, dar trecători; prieteni pentru un circuit. Începi să-ți pierzi rudele, familia. Și vă spun din experiență”, recunoaște cu o umbră de tristețe pe chip Florin Popescu. Nu are un animal de companie, nici măcar plante de apartament nu poate ține. Are, în schimb, tolba plină de amintiri frumoase și zile care nu seamănă una cu alta. Zile de care cei mai mulți dintre noi ne bucurăm doar 1-2 săptămâni pe an și pe care le așteptăm cu mare drag vara.