A adus în România găinile cu «ouă de ciocolată»
Gospodăria unei pensionare de pe Valea Prahovei este animată de câteva orătănii speciale. Penelopa Calciu (66 de ani), din Sinaia, este fermierul român care a adus în România găinile care fac ”ouă de ciocolată”. Originară din Franţa, rasa de găini Marans este celebră pentru coloritul special al ouălor, de la maro închis până la cărămiziu.
Nici nu se gândea, cu ani în urmă, că va ajunge să crească în curte găini de rasă! Penelopa Calciu se pensionase anticipat, în 2005, de la întreprinderea Mefin Sinaia şi s-a trezit că e complicat să se descurce cu numai 320 de lei pe lună. ”O prietenă mi-a oferit şansa să ajung în Franţa, unde să lucrez pentru câteva luni”, îşi aminteşte prahoveanca.“Pentru că sunt vorbitoare de limbă franceză, citeam ziarele locale, aşa că am găsit un articol despre un doamnă fermier, Monique Bert, care creştea rasa de găini Marans pur. N-am stat deloc pe gânduri şi am luat imediat legătura cu ea. M-am dus la fermă, unde creştea atunci cam 2.000 de păsări din rasa Marans, şi am luat de acolo 60 de ouă. În ianuarie 2006 am venit cu ouăle în ţară, în autocar, cale de 3.200 de kilometri. Am călătorit cu ele în braţe, altfel nu se poate. Cu avionul e imposibil, din cauza scannerelor care ar distruge embrionul”, explică Penelopa Calciu.
Din cele 60 de ouă Marans, unul singur s-a dovedit câştigător, aşa că s-a ales cu un singur puişor. Eşecul a ambiţionat-o, aşa că nu s-a dat bătută şi a făcut alte transporturi. Astăzi, ea a ajuns să aibă o curte plină cu 60 de găini din rasa Marans. Mai mult, a fost chiar premiată cu ”Panerul de Bronz” pentru calitatea “ouălor de ciocolată” produse în gospodăria de la Sinaia.Carnea găinilor Marans nu conţine colesterol, iar ouăle pot fi consumate cu certitudinea că nu sunt infestate cu salmonella. Coaja e mult mai groasă decât în cazul unui ou provenind de la o găină dintr-o rasă comună.
Click! spune
O găină din rasa Marans poate ajunge la 200 €, iar un ou se vinde cu 3 lei bucata. Aceste găini dau ouă cu coaja maro, în funcţie de varietate. Cele negre au oul cel mai închis la culoare, precum ciocolata. Găina poate ajunge până la trei kilograme, iar cocoşul - la patru kilograme.