A câştigat «cursa vieţii» cu picioarele degerate

17 martie 2017 20:38   Național
Ultima actualizare:

Un exemplu de voinţă şi rezistenţă, o viaţă care bate filmul. Românul Tiberiu Uşeriu (43 de ani) a reuşit să câştige pentru al doilea an consecutiv cel mai dur ultramaraton din lume, care s-a desfăşurat în Canada, dincolo de Cercul Polar şi presupune parcurgerea a 566 de kilometri în 180 de ore.

Cu ambele picioare degerate, cu infecţii multiple şi fără să ţină cont de sfaturile medicilor. Aşa a trecut Tibi Uşeriu linia de sosire a competiţiei 6633 Arctic Ultra. Conform organizatorilor, rezultatul provizoriu indică faptul că Tibi Uşeriu a terminat cursa în 159 de ore şi 5 minute, cu 15 ore şi 19 minute mai devreme decât timpul care i-a adus primul loc în 2016. Organizatorii au încercat să transmită live pe Facebook momentul în care primul concurent trece linia de Finish, însă cele -36 de grade au făcut ca transmisiunea să se întrerupă.Tibi Uşeriu a trecut linia de finish ţinând în mâini steagul României. Şi anul precedent, românul a afişat steagul ţării noastre imediat după ce a trecut linia de sosire. Mai mult, un steguleţ care a fost prins de sanie l-a însoţit pe maratonist pe tot parcursul cursei.

Performanţele lui Tibi sunt demne de un film, ca, de altfel, şi viaţa sa. Puţini ar crede că sportivul de astăzi are un trecut extrem de agitat, din care nu lipsesc infracţiunile şi ani buni petrecuţi la puşcărie. Maratonistul a avut puterea de a-şi povesti atât viaţa, cât şi transformarea, în cartea ”27 de paşi”.

„Eu am 9 ani şi sunt sluga lui (n.r. - a unui cioban). M-a băgat tata acolo, la schimb pe brânză, ca în fiecare vacanţă de vară. Lecturile mele de vacanţă sunt vaci, oi, iarbă, cai, fân, muncă, bătăi şi umilinţă”, mărturiseşte Tibi în prima parte a cărţii. Primul contact al bistriţeanului cu lumea liberă din vest a venit timpuriu, înainte de 18 ani. A muncit ca gunoier, în ’89, în Germania, unde a primit azil politic, şi a fost sclav într-un restaurant italian. Potrivit mărturisirilor din carte, Tibi Uşeriu face cunoştinţă cu infracţiunile minore în Gran Canaria, unde este martor într-o gaşcă specializată în alba-neagra, urmând să se bată de mafia sârbească după ce devine garda de corp a unui interlop sârb.Alături de alt individ din anturajul sârbului au plecat în Austria, unde aveau să jefuiască două magazine de bijuterii. „Cândva demult, într-o cameră de hotel din Austria, masca mea neagră era o cagulă, pe care o probam în oglindă. Masca avea un efect narcotic asupra mea. Deveneam un om în stare de orice”, spune Tibi. Bistriţeanul scrie că spargerile necesitau o pregătire foarte bună, arme şi maşini furate care să fie la dispoziţia tâlharilor. El şi unul dintre cei doi parteneri ai săi deveniseră atât de pricepuţi, încât nu aveau nevoie de mai mult de 3 minute pentru a fura o maşină.Urmează jafuri la magazine de bijuterii, apoi banda se reprofilează pe maşini de bani, întrucât prada era mai uşor de valorificat. Reuşeşte să dea trei astfel de „tunuri”. Este închis, dar reuşeşte să evadeze de două ori, apoi ajunge într-o închisoare de maximă securitate din Germania.Deşi e condamnat la 23 de ani de închisoare, pedeapsa i se reduce la 13 ani, din care ispăşeşte efectiv 9, după care este trimis cu avionul în România. Aici, îl aşteaptă fratele său Alin şi un proiect social de toată frumuseţea clădit în creierii munţilor, în Pasul Tihuţa, care îl ajută să se pună pe picioare.

Şi-a povestit viaţa în cartea «27 de paşi»

”Curtea închisorii e mică. Plimbarea din jurul piscinei are fix 27 de paşi. E păzit de 2 gardieni.” Cei 27 de paşi pe care îi număra de sute de ori la plimbările zilnice îl vor bântui pe Tibi Uşeriu toată viaţa. Aceşti 27 de paşi din care era compusă curtea dau titlul cărţii pe care a lansat-o recent. Pasiunea lui pentru alergat a început în 2012. În scurt timp, însă, pasiunea a devenit un stil de viaţă. Până să ajungă la maratonul 6633 Ultra, el a mai participat la mai multe competiţii, derulate pe distanţe mai scurte.

Mai multe