A cincea tranșă de vaccin Pfizer/BioNTech va sosi în România luni. Câte doze au fost alocate

17 ianuarie 2021 15:28   Național
Ultima actualizare:

Luni va sosi în România a cincea tranșă de vaccin de la Pfizer/BioNTech - 87.750 doze -, au anunțat duminică autoritățile.

Conform comitetului național de coordonare a vaccinării, dozele de vaccin vor fi aduse pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara, iar transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră.

Livrările de vaccin Pfizer către UE au fost amânate pentru "3-4 săptămâni”, a anunțat vineri guvernul german, care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Însă, în ciuda unei încetiniri a producției vaccinului anti-Covid Pfizer-BioNTech preconizată la sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie, Pfizer a dat asigurări că dozele așteptate de UE în primul trimestru vor fi livrate conform planificării, a declarat vineri președintele Comisiei Ursula von der Leyen, informează Hotnews.ro. 

Premierul Florin Cîţu a declarat sâmbătă că întârzierile de livrare a vaccinului din perioada următoare vor fi recuperate, Pfizer abordând acest ritm pentru a-şi recalibra capacitatea de producţie pentru trimestrul al doilea.

"Doar o săptămână primim 80%, după aceea revenim, dar se vor recupera. Ceea ce încetineşte în perioada următoare va fi recuperat în săptămâna următoare. Nu este decât o problemă decât de o săptămână. Ca să fie foarte clar, de ce a făcut Pfizer acest lucru: pentru a recalibra capacitatea de producţie, să avem acele 200 de milioane de vaccinuri în trimestrul doi. Deci este un lucru bun şi veţi vedea că nu se încetineşte procedura", a afirmat premierul. 

Mai multe