A crescut prețul locuințelor! Iată topul celor mai mari scumpiri și ieftiniri ale apartamentelor

24 decembrie 2014 13:55   Național
Ultima actualizare:

O analiză realizată de site-urile www.imobiliare.ro și www.analizeImobiliare.ro arată evoluția prețului mediu cerut pe metru pătrat util. Observațiile au fost făcute pe tot parcursul anului 2014 și sunt valabile pentru apartamentele din marele orașe ale țării. Deși e criză, doar în opt dintre localități prețurile au scăzut.

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Buzău, Brăila și Timișoara, în timp ce, la polul opus, topul scăderilor de preț este condus de Arad, Bacău și Sibiu.

În același timp, cele mai scumpe apartamente sunt în București, Cluj și Constanta, iar cele mai ieftine în Reșita, Zalău și Arad. În plus, analiza arată ce tip de locuință preferă românii, dar și care sunt prețurile din Capitală, în funcție de zonă.

„Revenirea prețurilor apartamentelor pe un trend ascendent este o certitudine pentru toate orașele mari. Prețurile la finalul lui 2014 sunt mai mici doar în opt orașe reședință de județ. Asistăm, de asemenea, la o dezvoltare fără precedent a segmentului chiriilor: în cele mai mari orașe, precum Bucuresti, Cluj, Iași și Timișoara, numărul apartamentelor date spre închiriere îl depășește pe cel al apartamentelor scoase la vânzare”, subliniază Adrian Erimescu, director general www.imobiliare.ro.

Situația pe regiuni

București

Capitala rămâne orașul cu cea mai scumpă ofertă rezidențială, cu un preț mediu cerut pe metru pătrat util de 1.056 de euro la finalul anului 2014, o creștere de 1,5% față de nivelul înregistrat în urmă cu 12 luni.

Față de luna martie 2008, momentul de vârf al prețurilor, când un metru pătrat util costa 2.264 deeuro, valoarea actuală este cu 53% mai mică.

De asemenea, apartamentele vechi costă 1.005 euro pe metru pătrat, în creștere cu 0,7% comparativ cu aceeasi perioadă a anului 2013. Pe segmentul de apartamente noi, valoarea este de 1.135 euro pe metru pătrat, cu 2,6% mai mică față de acum un an.

În plus, apartamentele de două camere au rămas și în 2014 cele mai cerute, 42% dintre cumpărători solicitându-le.

Regiunea Centru

Din această regiune de dezvoltare fac parte județele Alba, Brașov, Harghita, Covasna, Sibiu și Mureș.

Cu excepția Sibiului, care este pe locul trei în topul celor mai mari scăderi de preț din 2014, prețul mediu cerut pe metru pătrat util a crescut în acest an, fiind între 1.475 de euro euro și 559 de euro.

Regiunea Nord-Est

Din aceasta regiune fac parte județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui. Statistica arată că dacă în Bacău prețurile au scăzut semnificativ în ultimele 12 luni, în restul orașelor au crescut.

  • În Bacău, oamenii au plătit pentru un metru pătrat util 597 de euro, față de 624 de euro în 2013.
  • În Botoșani prețurile au crescut ușor, cu 0,6%. Un metru pătrat costă, în medie, 582 de euro, comparativ cu 579 de euro în 2013.
  • În Iași, apartamentele costă, pe metru patrat util, 799 de euro, un nivel cu 2,5% mai mare față de valoarea de 780 de euro înregistrată în perioada similară a anului trecut.
  • La Piatra Neamț a fost consemnată o creștere de 1,4%: 577 euro pe metru pătrat.
  • În Suceava, prețurile au crescut în acest an cu 3,3%, de la 606 euro la 626 de euro.

Regiunea Nord-Vest

Din această regiune fac parte județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Baia Mare, Satu Mare și Sălaj. În patru dintre cele șase orașe reședință de județ prețurile au crescut în ultimele 12 luni, în timp ce în celelalte două au scăzut.

  • La Baia Mare, prețurile au crescut cu 3,6%, de la 587 euro la 608 de euro pe metru pătrat, în timp ce la Bistrița prețul mediu pe metru pătrat a scăzut cu 1%, de la 538 de euro la 532 de euro.
  • La fel și la Oradea.
  • La Cluj-Napoca, prețul mediu cerut pe metru pătrat de apartament a crescut cu 1,8%, ajungand la 968 de euro.
  • În Satu Mare, apartamentele costă, pe metru pătrat util, 520 de euro, un nivel cu 0,8% mai mare față de 2013.
  • La Zalău, prețurile au crescut în acest an cu 3,5%.

Regiunea Sud-Est

  • În această regiune, ce cuprinde județele Brăila, Buzău, Constanța, Focșani, Galași și Tulcea, s-au consemnat creșteri substanțiale.
  • În Constanța, orașul de la malul Mării Negre, metrul pătrat a crescut cu 1,5%, fiind de 858 de euro.
  • Apartamentele din Delta Dunarii sunt și ele mai scumpe cu 2%. Astfel, un metru pătrat util costă 688 de euro.

Regiunea Sud-Muntenia

  • La Pitești, prețurile au crescut în acest an cu 0,7%, metrul pătrat ajungând la 675 de euro.
  • Și la Ploiești prețurile apartamentelor au fost în creștere cu 2,6%, un metru pătrat util fiind de 733 de euro.
  • La Târgoviște, metrul pătrat se vinde cu 507 euro.

Regiunea Sud-Vest Oltenia

Din aceasta regiune fac parte județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea. Din datele disponibile, aflăm că un metru pătrat util de locuință costă, în medie, 525 de euro în Drobeta Turnu-Severin, 546 de euro în Slatina și 661 de euro în Târgu Jiu.

Regiunea Vest

  • Aradul este pe primul loc în topul ieftinirilor. Aici un metru pătrat util de locuință costă, în medie, 486 de euro, cu 6,7% mai puțin decât în 2013.
  • Reșița este prima în topul celor mai ieftine apartamente din țară, atingând nivelul de 422 de euro față de 410 euro in perioada similară a anului trecut.
  • La Deva lucrurile au stat pe loc anul acesta din perspectiva rezidentială: valoarea pretului mediu cerut pe un metru pătrat util de locuință a rămas la 595 euro, la fel ca în 2013.
  • Apartamentele din Timișoara costă, pe metru pătrat util, 824 de euro de euro, un nivel cu 4,4% mai mare față de anul trecut.
Mai multe