A dat lovitura! Un fost poliţist a găsit o comoară îngropată

17 martie 2021 8:23   Național
Ultima actualizare:

A descoperit o comoară în apropierea comunei Radomireşti (Olt)! Paul Durcă, un fost poliţist, a găsit sâmbătă, cu ajutorul unui detector de metale, nu mai puţin de 68 de monede de argint, datând din anii 158 – 150 înainte de Hristos. “Mulţumesc, Doamne!“, a postat, pe contul său de Facebook, bărbatul pasionat de arheologie.

A dat lovitura! Paul Durcă a izbutit să găsească sâmbătă o oală îngropată în care se aflau monede antice de argint. Importanta descoperire a fost făcută în afara comunei Radomireşti (Olt), iar arheologul de ocazie i-a anunţat telefonic pe poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Dăneasa, scrie adevărul.ro.Monedele de argint vor fi predate, prin intermediul primăriei din Radomireşti, Direcţiei pentru Cultură Olt. „Bărbatul este autorizat şi deţine legal detectorul de metale folosit“, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt. 

„Despre unul sau altul se spune că are o păsărică la cap, unii au mai multe, ba sunt şi cazuri despre care se spune că au un stol. Printre ei mă includ şi pe mine. N-aş putea spune că am un stol, dar trei se pot număra (apicultura, şahul şi detecţia de metale)”, a postat pe Facebook, entuziasmat, Paul Durcă.„Despre detecţia de metale vreau să vorbesc, acesta fiindu-mi cel mai nou şi, cu siguranţă, cel mai puternic hobby. Azi, 13 (n.r. - sâmbătă), zeiţa Fortuna şi toţi zeii norocului au fost cu mine. Nu mai puţin de 68 monede din argint am scos la lumină. Mulţumesc, Doamne!“, a adăugat fostul poliţist.

Istoricul Laurenţiu Guţică Florescu, fost director al Muzeului Judeţean Olt, vorbeşte tot într-o postare pe Facebook despre importanţa descoperirii făcute. Specialistul dezvăluie că este vorba despre tetradrahmele emise de provincia Macedonia Prima, cu o greutate de 17 grame şi un diamentru de 33 de milimetri, în secolul II înainte de Hristos. „Au jucat un rol însemnat în circulaţia monetară în Peninsula Balcanică şi în nordul Dunării. Tetradrahmele Macedoniei Prima sunt emise după sistemul monetar introdus în Macedonia de Alexandru cel Mare. Pe una dintre feţele monedei este bustul zeiţei Artemis Tauropolos, spre dreapta, în mijlocul unui scut macedonian“, a explicat Guţică. 

Tezaurul găsit va intra mai întâi în posesia Direcţiei pentru Cultură Olt, iar în cele din urmă va fi predat Muzeului Judeţean Olt, după îndeplinirea tuturor procedurilor, după cum a precizat Cătălin Andronăchescu, şeful Direcţiei pentru Cultură Olt. 

Mai multe