A început sezonul bunătăților pentru iarnă! Atmosferă incendiară la ”Ziua porților deschise” din Topoloveni

5 octombrie 2017 17:05   Național
Ultima actualizare:

La evenimentul organizat în parteneriat cu Primăria oraşului Topoloveni a fost prezent, pe lângă reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Ideea conservelor la borcan îi aparține unui francez, Nicolas Appert, căruia i-a  venit ideea sa fiarbă mâncare și s-o sigileze în borcane, asta după ce Napoleon a oferit un premiu de 12.000 de franci primului inventator care găsește o soluție pentru conservarea unor cantitati mari de alimente și lui Peter Durand pentru că s-a gândit să mute mâncarea în cutii de tinichea, erau mai practice și mai ieftine. Dacă arunci un ochi în aproape orice cămară din ziua de azi, sunt șanse mari să găsești cel putin o conservă, fie ea o cutie metalică sau un borcan din sticlă. Și asta pentru că păstrarea mâncării pentru o perioadă mai lungă de timp devine convenabilă în anotimpurile reci în care nu ai luxul unei recolte proaspete. Nu întâmplător, din cauza climei, în România există tradiția de a „pune pe iarnă”. În acest sens, pentru a marca sezonul de "pus pentru iarnă" (prepararea zacuştii, murăturilor şi dulceţurilor) - tradiţie veche românească, aşteptată anual şi respectată cu stricteţe la Topoloveni, MGC Topoloveni a organizat marţi, pe 3 octombrie 2017, un eveniment în care îşi deschide porţile fabricilor, ca să se mândrească în faţa tuturor cu mâncăruri pregătite ("bunătate curată", cum le numesc bucătarii de la Topoloveni).

Oaspeți de seamă și voie bună

La evenimentul organizat în parteneriat cu Primăria oraşului Topoloveni a fost prezent, pe lângă reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

După un tur al fabricii în care se produc ”Bunătăți de Topoloveni” în care a văzut  modul de lucru și s-a  asigurat de prospețimea produselor, ministrul  s-a arătat foarte mulţumit de ceea ce a văzut şi, mai ales, de păstrarea identităţii româneşti.

 Oamenii au fost așteptați cu mâncare bună, preparată de bucătari cu ajutorul mașinăriilor din fabrică, pe fundal putând fi ascultate melodii populare.

Un ansamblu de muzică populară a încins atmosfera, împreună cu tineri ce încă respectă tradițiile, oferind un spectacol de dans popular exemplar. Prezentatoarea evenimentului a fost actriță Anca Ţurcaşiu, iar cântăreața mult așteptată a fost Maria Dragomiroiu. La final, oamenii au putut sa deguste un minunat tort din cremă albă cu fructe pe care scria Bunătăţi de Topoloveni. Pe lângă toate acestea, vizitatorii au putut vedea expoziția de tehnologie veche, folosită în trecut în prepararea conservelor de Topoloveni.

Un brand cu un secol de existență

Din fericire mai există în România astfel de investiţii care protejează şi dezvoltă mărcile cunoscute, care odată cu anii au intrat în conştiinţa populară drept elemente de bază, recunoscute de oricine.

Povestea acestui brand care a depăşit un secol de existenţă a devenit una de succes în anul 2002, atunci când MGC Topoloveni a achiziţionat fabrica de conserve înfiinţată la 1901 la Topoloveni şi, în urma unui amplu proces de investiţii, a reuşit ca, la începutul anului 2016 să poziţioneze fabrica în topul producătorilor de alimente din România. Astăzi, cei peste 250 de angajaţi ai companiei produc anual peste 7500 de tone de alimente în peste 200 de sortimente, zacusca aducându-le poziţia de lider de piaţă în valoare şi volum, conform GFK.

Mai multe