A murit fiindcă medicilor le-a fost frică de pechinezi

19 august 2019 20:12   Național
Ultima actualizare:

Anchetă după ce un pacient a murit cu zile! Un bărbat de 72 de ani din judeţul Vaslui, căruia i s-a făcut rău în puterea nopţii, a sunat la 112. Echipajul de pe ambulanţă s-a deplasat imediat la locuinţa omului, dar n-a intrat în curte de frica unor câini care lătrau. În vreme ce personalul medical stătea la poartă, pacientul a murit în holul casei.

Episod incredibil! Conducerea Serviciului de Ambulanţă al Judeţului (SAJ) Vaslui a declanşat o anchetă, în cazul unui bătrân decedat după ce a solicitat ajutor la 112. Cazul s-a petrecut în urmă cu mai bine de o lună, însă a fost abordat cu  discreţie de autorităţi. Pacientul de 72 de ani, din Huşi, a apelat 112 în noaptea de 6 spre 7 iulie, la ora 03.49, anunţând că nu mai poate respira. Pensionarul locuia singur într-un cartier de case din Huşi.  Un echipaj medical (format din medic, asistentă şi ambulanţier) a ajuns în trei minute. Deşi era o urgenţă, întrucât bărbatul avea insuficienţă respiratorie, echipajul n-a intrat în curte de frica unor câini care lătrau. Medicul Mohamad Awwad a solicitat venirea jandarmilor. Până când echipajul a reuşit să intre în casă, bărbatul s-a stins. “Fiarele” care lătrau de zor erau pechinezi.

Nu i s-a mai făcut  resuscitare

”Erau trei câini în curte. Au fost situaţii când membri ai echipajului au fost muşcaţi de câinii pacienţilor. Au trecut cam 10 minute până au sosit”, a explicat, pentru adevarul.ro, doctorul Mohamad Awwad. Potrivit acestuia, bărbatul a fost găsit căzut fără viaţă în holul casei. 

”Când am pus monitorul şi am constatat că nu există activitate cardiacă, e linie dreaptă, nu ai ce resuscitare să mai faci. Ar însemna să faci o profanare de cadavre”, explică Awwad. Medicul de pe Ambulanţă a sunat la Poliţie şi le-a înmânat agenţilor documentul constatator al decesului. În cauză nu s-a întocmit dosar penal pentru moarte suspectă şi nu a fost realizată necropsia. Bărbatul a fost înmormântat după ce medicul de familie i-a eliberat certificatul de deces, deşi nu cunoştea cauza exactă a morţii.

Awwad susţine că a acţionat potrivit procedurilor, invocând că nu-şi bate joc de meserie. El povesteşte că la Ambulanţa Vaslui sunt multe probleme, dar că numai cazurile sale sunt făcute publice, pentru că este ”victima unor răzbunări”.  

Mai multe