A pariat totul pe un fruct rar și a câștigat. Moșmonul, o combinație între măr, pară și gutuie, este un medicament natural
Un fruct aproape necunoscut în România începe să prindă teren, mulțumită unui băimărean care a pariat totul pe o astfel cu cultură. Paul Șpan, un agricultor din Baia Mare, a decis să-și investească toate economiile într-o cultură unică pentru România: moșmonul, un fruct puțin cunoscut, dar cu multiple beneficii. Fructul, o combinație între măr, pară și gutuie este un adevărat medicament natural.
Investiția în moșmoni, un pariu pe un fruct necunoscut
„Am ales moșmonii pentru că sunt foarte rezistenți și nu au nevoie de o îngrijire specială. În plus, sunt ușor de cules,” explică Paul Șpan la Observator News.
Moșmonul, un fruct considerat o combinație între măr, pară și gutui, are un gust distinctiv și este apreciat pentru proprietățile sale benefice pentru sănătate.
Băimăreanul a primit moștenire un teren apoi a început prin a se documenta online despre acest fruct.
Pasul următor a fost plantarea de moșmoni pe terenul moștenit de la mătușa sa.
Prima recoltă a fost de 100 de kilograme, însă, în doar un an, producția a crescut de șapte ori.
Una dintre calitățile care l-au atras pe Paul Șpan să cultive moșmoni este rezistența acestora la boli și înghețuri târzii.
"Este foarte rezistent la boli, la îngheţuri târzii şi se poate păstra în condiţii optime pentru o perioadă îndelungată, dacă fructele sunt ţinute la rece. Nu necesită o mână de lucru, în sensul să angajez mai mulţi oameni. Momentan sunt doar eu şi familia care se ocupă de această livadă", a explicat producătorul de moșmani la Observator News.
În plus, fructele pot fi păstrate pentru perioade îndelungate dacă sunt depozitate la rece, ceea ce le conferă o versatilitate sporită pe piață.
„Având o producție destul de mare anul acesta, am încercat să iau legătura cu anumite fabrici care produc dulceață sau gemuri. Sper să pot stabili o colaborare stabilă în viitor,” a mai spus băimăreanul.
Moșmonul, un fruct rezistent și benefic pentru sănătate
Pe lângă avantajele legate de rezistență, moșmonul este și un fruct valoros din punct de vedere nutrițional.
Moșmonii sunt o sursă bogată de fibre și vitamina C, fiind foarte recomandați în sezonul rece pentru a ne apăra de viroze.
Acest fruct neobișnuit, ajută la combaterea constipației și contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, în special cancerul de colon, spun specialiștii.
Un kilogram de moșmoni costă în prezent 20 de lei. Paul Șpan a lucrat mai mulți ani în domeniul ospitalității în Franța și toate economiile lui, 15.000 de euro, le-a investit în producția de moșmoni.