A plecat Emil Boc. Vine Răzvan Ungureanu
O veste şoc a invadat, ieri dimineaţă, canalele de televiziune: Guvernul Boc a demisionat! Un gest aşteptat mai ales de miile de protestatri care au ieşit zi de zi în stradă. Surse politice ne-au declarat că favorit pentru postul lăsat vacant de Boc este şeful Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Mihai Răzvan Ungureanu. Ieri seară, încă se purtau negocieri!
N-a mai rezistat presiunilor. Atacat şi de oamnii care au ieşit zile în şir în stradă, dar şi de colegii de partid, Emil Boc a anunţat, ieri dimineaţă, în debutul şedinţei Executivului, că "a luat decizia de a depune mandatul Guvernului".
La scurt timp, a şi făcut-o. "Am depus mandatul, pentru că nu mă agăţ de putere. Pentru mine contează mai puţin că mai rămân pe acest scaun câteva luni în plus, dar pentru ţară este foarte important să avem stabilitate economică. Am luat decizii extrem de grele de pe acest scaun. Măsurile au fost luate cu gândul la viitorul României, nu pentru că am dorit, ci pentru că a trebuit", a spus Boc.
Astfel că preşedintele Traian Băsescu a luat act de demisia primului ministru şi a Guvernului şi a semnat decretul de numire în funcţia de premier interimar a lui Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei. Următorul pas a fost să cheme la consultări partidele politice, iar, la închiderea ediţiei, la sediul Guvernului, premierul interimar Cătălin Predoiu conducea o nouă şedinţă.
După ce şi-a dat demisia, primul drum al lui Boc a fost la sediul PDL
Rămas liderul PDL, Boc s-a dus la Cotroceni pentru a participa la consultările politice
Surse de la Palatul Cotroceni ne-au declarat, însă, că, zilele trecute, Traian Băsescu ar fi discutat cu şeful Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Mihai Răzvan Ungureanu, în vederea ocupării de către acesta a fotoliului de premier.
Despre Mihai Răzvan Ungureanu (44 de ani) se ştie că a fost ministru al Afacerilor Externe în Guvernul Tăriceanu. El s-a născut în Iaşi, fiind fiul profesorului Ştefan Ungureanu, care, în perioada 1996-2000 a fost viceprimar al municipiului Iaşi.
După absolvirea Facultăţii de Istorie-Filosofie, Ungureanu a devenit profesor universitar, mai întâi în Iaşi, apoi în Bucureşti. Din 1998 până în 2001, a îndeplinit funcţia de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. În anul 2004, s-a înscris în Partidul Naţional Liberal, apoi a fost numit ministru de externe, funcţie din care a demisionat în 2007.
La 26 noiembrie 2007, preşedintele Băsescu l-a propus în funcţia de director al SIE. Ungureanu este căsătorit şi are un fiu.
7 măsuri luate de Guvernul Boc
1. Creşterea Taxei pe Valoarea Adăugată de la 19% la 24% - la 1 iulie 2010.2. Reducerea cu 25% a salariilor, sporurilor şi a altor plăţi de natură salarială pentru toţi angajaţii din sectorul public începând cu 1 iunie 2010. Iniţial, s-a dorit şi tăierea pensiilor, dar în urma protestelor de stradă s-a renunţat la această măsură. De la 1 ianuarie 2011, s-au recuperat 15% din cei 25% tăiaţi.3. Reducerea numărului de angajaţi din sectorul public. Din ianuarie 2009 până la sfârşitul anului 2011 au fost concediaţi 160.000 de bugetari.4. Eliminarea celui de-al 13-lea salariu aferent anului 2010 pentru angajaţii din sectorul public5. Schimbarea legii privind indemnizaţia pentru mame. În loc de doi ani şi indemnizaţie de 75% din veniturile ultimului an lucrat, mamele pot opta acum pentru un an şi 75% din veniturile din ultimele 12 luni sau pentru doi cu cel mult 1.200 lei pe lună.6. Guvernul a închis 67 de spitale din cele aproximativ 450 existente în întreaga ţară, iar personalul din unităţile medicale a fost redistribuit.7. Impozitarea tichetelor de masă, a veniturilor din câştigurile de capital, inclusiv dobânzile la depozitele bancare, măsură luată în 2010.
Ce măsuri ar lua Guvernul Ungureanu?
1. Nici nu a fost numit încă în funcţie şi există deja zvonuri despre ce măsuri pregăteşte viitorul guvern. Dacă va fi numit, Răzvan Ungureanu are două proiecte vitale pentru România, pe care le va aduce pe masa guvernului imediat după instalare. 2. Se pare că una dintre intenţiile Guvernului ce urmează să fie format este reducerea CAS până la 0% pentru salariile de până în 2.000 de lei.3. O altă măsură pe care noii miniştri se zvoneşte că o vor lua va fi reducerea TVA de la 24% la 16%. Deja ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, vehiculase ideea unei TVA de 10% pentru alimente.
Premierul interimar Cătălin Predoiu,văr cu Udrea
La scurt timp după ce primul ministru Emil Boc şi-a depus mandatul, Traian Băsescu a desemnat un premier interimar în persoana ministrului justiţiei.
Cătălin Predoiu (44 de ani) e avocat şi a fost numit, pentru prima oară, ministru al Justiţiei, în cadrul Guvernului Tăriceanu, iar a doua oară, în Guvernul Boc. Un amănunt ştiut de puţini oameni, dar despre care Click! a scris în urmă cu circa 4 ani, este că Predoiu este văr cu Elena Udrea.
Cel puţin aşa spun localnicii din satul buzoian Pietrosu, comuna Costeşti. Elena Udrea a locuit în Pietrosu în primii şase ani de viaţă, împreună cu fratele, părinţii şi bunicii ei dinspre tată. Pe aceeaşi uliţă, la vreo 300 de metri depărtare, locuia şi bunicul lui Cătălin Predoiu.
«Vrem să plece şi Băsescu!»
Zeci de protestatari s-au strâns, ieri, în faţa Palatului Cotroceni, după ce au aflat că premierul Emil Boc a demisionat. Aceştia au cerut demisia şefului statului, Traian Băsescu.
Protestatarii au băgat după gratii guvernul şi vor să-i dea papucii şi lui Băsescu
Acelaşi lucru îl cer şi manifestanţii din Piaţa Universităţii. Liderul acestora, Claudiu Crăciun, a declarat, ieri, că „demisia Cabinetului condus de Emil Boc este o schimbare necesară, dar nu suficientă. Ştim cine este promotorul şi responsabilul pentru derapajele instituţionale anti-democratice şi măsurile economice iresponsabile. Traian Băsescu. El trebuie să îşi anunţe demisia sau termenul la care şi-o va da. Până atunci, protestele nu se vor opri, ci vor creşte în intensitate. Să nu se iluzioneze nimeni", a mai spus Crăciun.