A rămas cu buza umflată după ce a descoperit comoara de 500.000 de euro
Iulian Enache a găsit, în 2013, cel mai mare tezaur monetar de argint de pe teritoriul României. Cunoscătorii au estimat că monedele otomane ar valoara până la 500.000 de euro. Vâlceanul are dreptul la o recompensă de cel puţin 30% din valoarea tezaurului.
Un tânăr a dat lovitura în 2013, în timp ce căuta meteoriţi cu detectorul de metale. Tezaurul descoperit de Iulian Enache pe un câmp din Goleşti (Vâlcea) cântăreşte 54,7 kilograme şi numără 47.295 de bani de argint din secolul al XV-lea. Enache a anunţat autorităţile, iar tezaurul a ajuns la Muzeul Naţional de Istorie. El a fost premiat de premierul Victor Ponta cu 45.000 de lei.
„Mi s-a înmânat un premiu, dar mi s-a spus că voi primi recompensa. Termenul de 18 luni, prevăzut de lege pentru acordarea recompensei, a expirat pe 4 martie 2015”, spune Enache. “Mi s-a spus că, din cauza supraaglomerării de la Muzeul Naţional de Istorie, nu s-a făcut evaluarea”.
«Nu-mi doresc să ajung în instanţă»
Iulian Enache (32 de ani) poate da în judecată Ministerul Culturii pentru că nu şi-a primit recompensa în cel mult 18 luni. „Am văzut pe Internet că astfel de bănuţi se vând între 5 şi 20 de euro bucata. Nu-mi doresc să ajung în instanţă. Dar vreau un răspuns concret, să mi se spună când voi primi despăgubirea”, adaugă descoperitorul tezaurului monetar.
În Legea 182/2000 se precizează că autorii descoperirilor întâmplătoare au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea tezaurului, calculată în momentul acordării recompensei, iar în cazul unor descoperiri arheologice de valoare excepţională, se poate acorda şi o bonificaţie suplimentară de până la 15% din valoarea bunului. Astfel, Enache ar putea primi până la 200.000 de euro, dacă experţii vor evalua comoara la 500.000 de euro.
După primirea premiului de 45.000 de lei de la Guvern, vâlceanul a continuat să lucreze la benzinăria din comuna Goleşti şi să colinde dealurile din zonă cu detectorul de metale.