A simţit de la 2.000 km că sora siameză e bolnavă

26 mai 2014 19:05   Național
Ultima actualizare:

O nouă dramă le uneşte pe Lina şi Gherghina, cele două gemene siameze născute la Botoşani şi separate la o clinică din Elveţia. După ani de zile în care s-au aflat la mii de kilometri distanţă, una în Spania, cealaltă în Italia, ele s-au reunit în aceste zile în satul natal. Gherghina a aflat că are ciroză. Sora ei i-a simţit de departe durerile, iar acum trec împreună prin această nouă încercare.

Gherghina Boaru (32 de ani), plecată în Italia la muncă, s-a întors în România grav bolnavă. Ea spune că a cedat din cauza muncii grele şi stresului la care a fost supusă. "Lucram şi acasă şi la câmp, ridicam singură greutate de aproape 100 kg. Dar nu mă simţeam rău", a povestit femeia. Vestea a venit ca un şoc pentru ea, din întâmplare, cu trei luni în urmă. S-a dus cu unul dintre cei doi copii la medic, în Italia, iar acesta a insistat ca femeia să-şi facă câteva analize.

Gherghina a aflat că are ciroză şi ascită, o boală care îi umple abdomenul cu lichid. A încercat să urmeze mai multe tratamente în Italia, dar a început să se simtă din ce în ce mai rău şi a ales să se întoarcă acasă, alături de familie. Lina, sora sa geamănă, i-a simţit fizic durerea de la mii de kilometri.

Gherghina a fost dusă la spital în stare gravă

A fost şi ea plecată 11 ani în Spania, unde a îngrijit bătrâni. Însă de un an s-a întors la Botoşani.

"Chiar în ziua în care ea a aflat de boală, m-am simţit rău. Mă dureau ochii, capul şi aveam o stare de vomă", a povestit Lina, care spune că simte mereu când Gherghina are ceva. După doar două zile, Gherghina a început să se simtă şi mai rău. A fost dusă la Spitalul Judeţean, unde va fi operată chiar de medicul care a salvat-o în urmă cu 32 de ani când s-a născut lipită de sora sa.

1982: Lina şi Gherghina

Siamezele Lina şi Gherghina Boaru au şocat România anilor '80, când s-au născut lipite în dreptul inimii, de la stern la ombilic. Şansa lor a venit la şase luni de la naştere, când o echipă de 28 de medici din Elveţia au reuşit să le separe, după o operaţie care a durat 10 ore. A fost a treia operaţie reuşită din lume. Acum, Gherghina are nevoie de o nouă şansă.

Mai multe