Acum e momentul să-ţi renegociezi chiria
Ţi se pare că plăteşti o sumă prea mare pe chirie, comparativ cu media pieţei, că acum ţi-ai putea găsi o altă locuinţă la un preţ mai avantajos? Discută acest lucru cu proprietarul tău şi încearcă să renegociezi. Iată cine şi în ce condiţii poate obţine o reducere!
Se ştie că în lunile august şi septembrie preţul chiriilor explodează în marile oraşe universitare. Pe fondul cererii crescute din partea elevilor şi a studenţilor, proprietarii cresc preţul apartamentelor.Ulterior, piaţa se stabilizează şi preţurile mai scad. Mai ales acum, în toiul iernii. Aşa se face că o locuinţă asemănătoare cu cea în care stai se poate închiria cu o sumă simţitor mai mică.Acum este o bună ocazie de a-ţi renegocia chiria. Dacă vrei să ai o discuţie cu proprietarul, specialiştii imobiliare.ro te îndeamnă să oferi ca argument exemple de proprietăţi închiriate mai ieftin în zona ta.În afară de acest argument, în favoarea ta este şi cererea redusă din această perioadă. Prea puţini îşi caută acum chirie, iar proprietarul ştie că, dacă te pierde pe tine, riscă să rămână o vreme cu locuinţa goală. Pentru el, acest lucru înseamnă bani pierduţi, timp şi efort pentru căutarea unui nou chiriaş.Evident, nu e frumos să profiţi de acest dezavantaj al proprietarului şi să-i forţezi mâna, însă doar dacă preţul chiriei este cu adevărat peste cel al pieţei, e corect să ceri ajustarea.„Renegocierea e posibilă doar dacă preţul plătit este într-adevăr peste cel al pieţei. În caz contrar, e greu de crezut că proprietarul are vreun motiv să accepte reducerea chiriei”, spune Robert Dobrescu, directorul unei agenţii imobiliare din Bucureşti.
Un al treilea avantaj pe care-l poţi folosi în favoarea ta este încrederea pe care ţi-ai câştigat-o până acum în ochii proprietarului.A văzut că eşti o persoană serioasă, liniştită, care îşi achită cheltuielile de întreţinere şi nu face probleme nimănui, astfel că îşi va dori să te păstreze.„Acesta este un atu important pe care îl poţi folosi cu succes într-o discuţie de renegociere a chiriei, căci pentru el contează mult să poată avea încredere în locatarul casei”, aflăm de pe imobiliare.ro.Ai grijă la tonul discuţiei, la cum pui problema, dă dovadă de înţelegere şi corectitudine. Iar dacă această discuţie se poartă faţă în faţă, acasă, e bine să primeşti proprietarul în ordine şi curăţenie, pentru a nu-i da ocazia să-ţi reproşeze ceva.„Atenţie dacă vreţi să plecaţi şi aveţi încheiat un contract de închiriere care specifică, la «condiţiile rezilierii», faptul că poţi pierde garanţia dacă pleci înainte de termen! Şi e firesc să se întâmple acest lucru. Aşa cum tu ceri seriozitate, şi proprietarul are nevoie de nişte asigurări. El poate avea şi alte oferte la sfârşitul verii, când te-a primit pe tine”, mai spune Robert Dobrescu.