Adio, animale sălbatice în toate circurile din România!

13 iunie 2017 20:51   Național
Ultima actualizare:

Ieri în Bucureşti, azi în toată ţara! Cam aşa s-a întâmplat şi cu legea care interzice folosirea animalelor sălbatice la circ. Vor fi permise doar dresurile de câini, cai, păsări şi delfini. Deşi nu sunt încântaţi de această decizie, patronii de circ spun că vor găsi soluţii alternative.

După 56 de ani de spectacole de circ,  România devine a 25-a ţară din Europa care interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri. În luna ianuarie, după tragedia în care 11 animale de la Circul Globus din Capitală şi-au găsit sfârşitul într-un incendiu, Primăria Bucureşti a decis ca dresurile să dispară din spectacole. Apoi, a fost relansat în Parlament proiectul de lege, iniţiat în 2015 de Remus Cernea şi Fundaţia Vier Photen, prin care se interzice folosirea animalelor la circ. Ieri, Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, a adoptat legea cu 201 voturi „pentru”, 7 „împotrivă” şi 58 de abţineri. Potrivit actului, niciun animal sălbatic nu va mai face parte din vreun spectacol de circ. Asta înseamnă, adio, dresuri de lei, elefanţi, cămile, zebre, urşi şi altele! Vor fi permise, totuşi, numere cu câini, cai, delfini şi păsări.

„Ne vom supune legii. Noi aveam trei numere de dresuri: de cai, care va rămâne, cu animale exotice (cămile, lame, zebre) şi de elefanţi, acestea din urmă trebuind să le înlocuim. Probabil că vom avea mai multe acrobaţii, vom include dresuri cu căţei şi păsări”, ne-a declarat patronul Circului „Orlando”, Orlando Oprescu.

Acesta ne-a mai spus că animalele nu sunt ale circului, ci ale dresorilor cu care au contracte. Legea adoptată ieri prevede pedepse grele în cazul în care este încălcată. Aşadar, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similar”. O altă prevedere spune că, dacă animalele sunt în responsabilitatea unor instituţii publice sau private, vor fi relocate prin grija acestora în rezervaţii, sanctuare sau grădini zoologice, în termen de cel mult 18 luni de la intrarea in vigoare a legii.

Mai multe