Adio, fumat în cluburi, parcuri şi lângă copii!

12 noiembrie 2015 23:09   Național
Ultima actualizare:

Fumătorii trebuie să-şi pună pofta-n cui. În curând, nu vor mai putea să-şi aprindă ţigara oriunde, ci doar în spaţiile special amenajate. Dintre acestea nu vor mai face parte nici măcar parcurile.

România se pregăteşte să intre în lumea civilizată. Fumatul va fi interzis în spaţiile publice. Ne referim aici atât la restaurante, baruri, cluburi, cât şi la parcuri şi locuri de joacă pentru copii, interioare sau exterioare. Nici măcar actorii nu-şi vor mai putea aprinde ţigara pe scenă, atunci când joacă un rol de fumător. Excepţie vor face penitenciarele şi zonele de tranzit din aeroporturi, unde vor exista locuri amenajate pentru un mic pufăit. Nici ţigările electronice nu mai sunt acceptate. Fumătorii înrăiţi trebuie să ştie că legea prevede amenzi mari pentru o ţigară aprinsă într-un loc unde fumatul va fi interzis.

Dacă sunt prinşi, viciul i-ar putea costa între 100 şi 500 de lei, iar patronii riscă nu doar o amendă de până la 15.000 de lei, ci chiar închisoarea. Legea care reglementează dreptul fumătorului, dar şi pe cel al nefumătorului, a fost avizată de Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor şi va merge săptămâna viitoare la votul final, iar apoi va fi promulgată de preşedinte. 100 de parlamentari o susţin, mai ales pe fondul tragediei din 30 octombrie, din Club Colectiv. Lipsa fumatului duce automat şi la creşterea securităţii în caz de incendiu. În acest moment, în ţara noastră se fumează peste tot, mai puţin în mijloacele de transport în comun. Deşi legea spune că ar trebui ca localurile să delimiteze zonele de fumători de cele de nefumători, regula nu se aplică.

Prima ţară din lume care a interzis fumatul în locurile publice este Irlanda, inclusiv în taxi. Legea este în vigoare din martie 2004. Apoi a urmat Germania, unde nu se fumează de la 1 ianaurie 2008 în locuri publice, gări şi transport public. Printre cei mai înrăiţi fumători europeni, grecii nu au voie să fumeze în public din septembrie 2010. Standardele prevăd o interzicere totală a ţigărilor în localuri, birouri, cinematografe, stadioane, autobuze, şcoli şi spitale. Austriecii se abţin şi ei de la fumat din iulie 2010. În cafenele şi restaurante, cu o suprafaţă care nu depăşeşte 50 mp, patronii au dreptul să interzică total fumatul. Din ianuarie 2011, nu se mai fumează oriunde nici în Spania.

«Nici în parc nu poţi respira»

Elena Ştefan, 79 de ani, pensionară: ”Sunt împotriva fumatului. Sunt de acord să fie reguli foarte dure împotriva fumătorilor pentru că ne omoară cu mahoarca lor. Peste tot unde te duci dai de ei şi nu poţi respira. Nici în parc nu ne lasă să respirăm, trebuie să ne ascundem ca să putem respira aer curat”.Virginia An­d­rei­cuţ, 58 de ani, consilier juridic: ”Cred că nu există nefumător care să accepte fumătorii. Peste tot în locurile publice, sunt asigurate mai multe drepturi pentru fumători decât pentru ceilalţi. Aerul este poluat de fumători şi nici o sancţiune sau decizie nu o să oprească iubitorii de ţigări să îşi exercite viciul”.Mihai Milcu, 40 de ani, mic întreprinzător: ”Sunt fumător, dar încerc să îi respect şi pe cei care sunt împotrivă. Nu am nimic împotrivă să existe sancţiuni mari pentru cei care exagerează cu fumatul şi deranjează lumea din jur. Dar vreau drepturi şi pentru cei care vor să fumeze, să nu fie discriminaţi”.Vasile Aurelian, 40 de ani, agent de poliţie: ”Deşi sunt fumător, îi protejez pe cei care nu sunt de acord. Dacă se consideră că o lege mai dură ajută la respectarea drepturilor nefumătorilor atunci aşa să fie, dar să fie asigurate şi drepturile noastre, ale celor care fumăm. Depinde şi de om pentru că eu, de exemplu, mă pot abţine dacă deranjez cu ţigara”.

Mai multe