Adio șomaj pentru tinerii care merg la facultate!
Tinerii sunt dezavantajați! Începând de anul acesta, toți cei care au absolvit liceul, dar au fost admiși la facultate sau la orice altă formă de învățământ acreditată, nu mai primesc ajutorul de șomaj.
Cu doar 12 clase terminate, practic tinerii nu ştiu să facă nimic. Astfel că statul îi susținea timp de șase luni și le plătea un ajutor în valoare de 250 de lei!
Prea mare efortul bugetar și-au zis autoritățile, astfel că de anul acesta nu toți absolvenții vor mai vedea banii.
”Începând cu 1 ianuarie 2018, au intrat o serie de modificări la Legea șomajului. Printre modificările aduse de OUG nr. 95/6 decembrie 2017 se numără faptul că nu vor beneficia de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care, la data solicitării dreptului, au fost admişi sau urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/sau acreditate, după caz, în condiţiile legii”, anunță Corina Florentina Preda, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov (AJOFM).
Spre exemplu, anul trecut 180.000 de elevi au terminat liceul și mulți dintre ei au beneficiat de indemnizație.
Iată și alte modificări aduse legislației!
- Absolvenții de minim 16 ani, înregistrați la Forțele de Muncă, care se angajau pe o perioadă mai mai mare de 12 luni, primeau o primă de încadrare.
Acum nu se mai acordă dacă ase angjează la un patron cu care a mai încheiat contract de muncă în ultimii ani, excepție face contractul semnat doar pe perioada vacanței;
- Absolvenții care prindeau un loc de muncă cu acte în regulă înainte să se încheie perioada de acordare a șomajului aveau parte de o sumă egală cu valoarea indemnizației, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia. De anul acesta nu o mai primesc cei care intră la facultate;
- Șomerii înregistrați care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, dar care se angajează, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, primește o primă de activare în valoare de 500 lei, neimpozabilă. Totul este ca înregistrarea în baza agenției să se facă cu cel puțin 30 de zile înainte;
- Nu mai primesc primă de mobilitate persoanele care deţin în proprietate sau coproprietate o locuinţă în localitatea în care se încadrează în muncă sau în localităţile învecinate, precum şi persoanele al căror soţ, soţie, copii au casă în zona respectivă, dar nici persoanele cărora angajatorul sau primăria le asigură transportul sau locuința de serviciu.