„Adoptă” un copil sărman de Crăciun! „Toate produsele oferite ne dorim să fie noi”
Apropierea Crăciunului scoate din oameni tot ce au mai bun. În judeţul Olt, de 11 ani, s-a înfiinţat o adevărată „reţea de bine”, care aduce bucurie în sufletele celor mai nepăstuiţi copii. După cum informează adevarul.ro, au fost depistate 111 cazuri de micuţi care au imediată nevoie de ajutor.
Consilierii şcolari din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Olt sunt cei care îi ajută pe cei mai săraci dintre copiii pe care fie îi consiliază, fie le ştiu povestea de la colegii din cancelarie.
Sunt copii din tot judeţul, aflaţi în situaţii grele, pentru care o pereche de pantofi „de buni” este un vis. Pentru Crăciunul 2024, consilierii şcolari au ales 111 cazuri.
„Sunt cele mai delicate”, spune coordonatoarea proiectului educativ de voluntariat „Învăţăm să oferim!”, consilierul Speranţa Mihalcea.
Voluntarii implicaţi în acest proiect au descris, fiecare, în câteva cuvinte, cazurile propuse, precizând vârsta, sexul şi mărimile pentru haine şi încălţăminte ale copiilor care au nevoie de ajutor.
Lista a fost ulterior transmisă la persoane care s-au implicat de-a lungul timpului în proiecte de ajutorare a semenilor şi fiecare a „adoptat” un caz din listă.
S-a făcut astfel o adevărată „reţea de bine”, de oameni care vor să ajute şi care pot aduce bucurie în viaţa unor copii care nu au nici o vină că trec prin aceste momente grele.
„Toate produsele oferite ne dorim să fie noi (îmbrăcămintea, încălţămintea, jucăriile, produsele de igienă etc.) şi în termen de valabilitate (alimentele neperisabile). Nu vom strânge bănuţi, doar produse. Să fie noi hăinuţele, adică un cadou de Crăciun aşa cum l-am oferit apropiaţilor. Ne dorim să primească fiecare copil măcar un pacheţel”, este apelul voluntarilor.
Cazurile supuse atenţiei de către consilierii şcolari sunt de o duritate înfiorătoare. M. este un băieţel în vârstă de 7 ani (poartă încălţăminte nr. 22 şi are 122 cm înălţime), care are probleme grave de sănătate (un diagnostic principal grav şi opt diagnostice secundare). Familia are nevoie de sprijin pentru a achiziţiona scutece de unică folosinţă pentru el, dar şi haine, încălţăminte şi alimente.
A. a rămas orfan de mamă la 10 ani. „O boală nemiloasă i-a răpit mama în august 2023. Băiatul locuieşte cu bunica, la rândul ei în vârstă şi bolnavă, un frate mai mare şi tata.
Din cauza sărăciei, la serbarea de sfârşit de an şcolar 2023-2024, el a fost singurul copil din clasă care a venit încălţat în papuci, neavând altă încălţăminte. Are nevoie de îmbrăcăminte şi încălţăminte”, este menţionat în fişa de caz.
Trei fraţi, de 8, 10, respectiv 12 ani, abandonaţi de mamă şi rămaşi în grija tatălui, sunt de fapt îngrijiţi de fratele mai mare.
„Fratele mai mare merge la muncă cu ziua prin sat. Merge la pădure la tăiat de lemne, munceşte în agricultură la solarii, deseori lipsind de la şcoală pentru a asigura traiul fraţilor săi. Au nevoie de: alimente, îmbrăcăminte şi încălţăminte”, menţionează consilierii.
Astfel de situaţii, aproape trase la xerox, se înşiruie pe pagini întregi. Copii abandonaţi de unul sau de ambii părinţi, lăsaţi în grija bunicilor sau în grija sorţii; copii cu mai mulţi fraţi, orfani de un părinte; copii care cresc la rândul lor alţi copii, fraţii lor; copii care urmează să devină părinţi etc., toate cele 111 cazuri sunt situaţii de viaţă cu totul aparte.
Persoanele care simt că pot oferi o mână de ajutor în prag de sărbători i se pot adresa Speranţei Mihalcea, coordonatoarea proiectului educativ „Învăţăm să oferim”, la adresa de e-mail - speranta.mihalcea@cjraeolt.ro, pentru a lua legătura cu voluntarii din şcoli pentru fiecare caz în parte.