Adrian Năstase a făcut 13.500 € de Sărbători
Fostul premier al României în perioada 2000-2004 a sărăcit. Doar aşa poate fi interpretat gestul său de a-şi scoate la vânzare o colecţie de desene rare, pe care le-a strâns în ultimii 20 de ani. A obţinut puţin peste 13.500 €, la o licitaţie organizată înainte de Crăciun.
Cele 32 de desene semnate Jules Pascin sunt opere rare, care au mare căutare printre colecţionarii de peste Ocean. În Europa de Est, interesul pentru ele nu a fost scăzut, însă preţul de adjudecare al fiecărei opere a fost sub valoarea lor.
Adrian Năstase ştia asta, însă acest lucru nu l-a împiedicat să spună „adio” unei colecţii pe care a strâns-o cu greu în ultimele două decenii. Cea mai plauzibilă explicaţie ar fi că fostul politician resimte lipsa banilor, mai ales după ce instanţele de judecată l-au „uşurat” de 750.000 de euro, bani plătiţi pentru a acoperi o parte din prejudiciul înregistrat în dosarul „Trofeul calităţii”. Mai mult, Năstase a fost nevoit să stea departe de tumultul vieţii politice, fiindu-i interzis să ocupe funcţii publice. De la liberarea din penitenciar, în august 2014, Năstase se ocupă de ferma de la Cornu (judeţul Prahova), scrie pe blog şi are apariţii televizate sporadice.
Toate aceste activităţi nu-i aduc veniturile pierdute deja în sălile de judecată. Adrian Năstase este cunoscut drept un mare colecţionar de opere de artă. Însă, o parte din acestea s-au aflat sub sechestru în timpul proceselor care i-au adus, în final, condamnări de şase ani de închisoare. În ultima sa declaraţie de avere Năstase declara că deţine timbe româneşti şi străine, obiecte de cult şi icoane, dar şi obiecte de artă decorativă în valoare totală de 41.100 de lei şi 3.850 de dolari.
A fost de două ori după gratii
Adrian Năstase a fost condamnat în iunie 2012 la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul „Trofeul Calităţii”. I s-a imputat faptul că a strâns bani pentru propria campanie electorală la prezidenţialele din 2004, sub masca unui eveniment de premiere a firmelor de construcţii. Înainte de a fi încarcerat a încercat să se sinucidă cu un pistol. În februarie 2013, Judecătoria Sectorului 1 a dispus executarea silită a politicianului pentru prejudiciul cauza în acest dosar (1,4 milioane de euro).În ianuarie 2014 a fost condamnat la patru ani de înhisoare cu executare în dosarul „Zambaccian”, pentru primire de foloase necuvenite. A fost liberat în august 2014, după ce a executat o treime din pedeapsă.