Adrian Năstase, audiat la Parchetul instanţei supreme, în dosarul Mineriadei
Fostul premier Adrian Năstase a venit, joi, la Parchetul instanţei supreme, pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei. Potrivit corespondentului Mediafax, în această speță au fost puşi deja sub acuzare Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Cico Dumitrescu, Miron Cozma şi Cazimir Ionescu, pentru infracţiuni contra umanităţii
Adrian Năstase a declarat, la intrarea în sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că a fost chemat de procurorii militari în calitate de martor, precizând că în perioada în care a avut loc Mineriada din iunie 1990 răspundea de relațiile externe la Frontul Salvării Naţionale, atunci nefiind demnitar.
"Cred că vă așteptați de la mine în acest moment să nu comentez mai mult decât faptul că am fost invitat ca martor", a spus Adrian Năstase.
Întrebat cum a văzut Mineriada în 1990, Adrian Năstase a răspuns: "Asta poate o să citiți într-o carte pe care o să o scriu cândva. E o chestiune mult mai complicată. De altfel puteți să vedeți câteva din comentariile mele dacă o să citiți România după Malta, nu toate cele zece volume, dar primele două ar fi foarte interesante".
Adrian Năstase a fost ales pentru prima dată în Camera Deputaților din partea Frontului Salvării Naționale în 9 iunie 1990 și a fost ministrul Afacerilor Externe în guvernele Petre Roman și Theodor Stolojan, în perioada 28 iunie 1990 - 16 octombrie 1992.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, în 21 octombrie, începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiunii contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea şi lipsirea de libertate a altor o mie.
Procurorii militari au arătat, în ordonanța de începere a urmăririi penale în dosarul Mineriadei, că Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu și alții au decis reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii.
"În zilele de 11 - 12.06.1990, în calitate de preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (C.P.U.N.), împreună cu civil Roman Petre, civil Măgureanu Virgil, civil Voiculescu Gelu-Voican, civil Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chiţac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel ş.a., a decis reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, în baza acestei hotărâri fiind declanşat, în dimineaţa zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populaţii civile, la care au participat forţele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale şi Serviciului Român de Informaţii, atac soldat cu decesul a patru persoane şi rănirea a altor trei prin împuşcare, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aprox. 270 de persoane. Ulterior, la data de 13.06.1990, împreună cu civil Roman Petre, alţi membri ai Guvernului, lideri de sindicat şi conducători ai unor centre industriale şi bazine carbonifere din ţară, a decis organizarea deplasării la Bucureşti a peste 10.000 de muncitori care, în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, au continuat atacul declanşat în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990 asupra unei populaţii civile, provocând vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a unui număr de peste 1.000 persoane", potrivit procurorilor.
Fostul președinte Ion Iliescu, fostul șef al SRI Virgil Măgureanu și fostul şef al Inspectoratului General al Poliţiei Corneliu Diamandescu sunt acuzați de infracțiuni contra umanității, pentru declanșarea atacului asupra populației civile, urmare a deciziei luate în 11 - 12 iunie 1990.
În 27 octombrie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererea de urmărire penală, în dosarul Mineriadei, pentru Roman Petre, premier în perioada 26 decembrie 1989 - 26 septembrie 1991, Gelu Voican Voiculescu, vicepremier în perioada 28 decembrie 1989 - 28 iunie 1990, şi Victor Atanase Stănculescu, ministru al Apărării Naţionale în perioada 16 februarie 1990 - 30 aprilie 1991. Cererea a fost transmisă în urma solicitării din 22 octombrie a procurorului general al Parchetului instanţei supreme, de declanşare a procedurilor pentru urmărirea penală a celor trei, pentru infracţiuni contra umanităţii