Aerul de la metrou vă distruge sănătatea!

26 iulie 2013 17:24   Național
Ultima actualizare:

"Limita noxelor periculoase pentru om este depăşită de opt ori la metrou". Dezvăluirile aparţin lui Ion Rădoi, liderul de sindicat al salariaţilor de la Metrorex. Acesta citează studiul unui savant suedez, Hanna Karlsson, cercetător la Institutul Karolinska din Stockholm, care a analizat poluarea produsă de transportul în subteran în mai multe capitale din Europa.

Rezultatele analizei efectuate de institutul ai cărui reprezentanţi aleg în fiecare an laureaţii premiului Nobel în medicină au arătat că particulele din aerul de la metrou au cel mai distrugător efect aupra ADN-ului uman. Concluzia este formulată pe baza comparaţiei cu emisiile auto şi cu particulele formate ca urmare a arderii lemnului. "Aerul din metrou cuprinde un număr mai mare de particule de fier, care apar prin frecarea roţilor de şine. Când ajung în organismul uman exercită o acţiune ucigătoare asupra ADN-ului, sporind, astfel, riscul apariţiei unor afecţiuni canceroase", se arată în studiul original al savantului Karlsson.

Liderul de sindicat Ion Rădoi are o explicaţie pentru nivelul mare al poluării de la metrou. "Totul se datorează greşelilor în proiectarea gurilor de aerisire de pe tunelele de metrou. Ar trebui regândite şi refăcute, dar acest lucru necesită investiţii şi nimeni nu are de gând să aloce aceste sume", a precizat Rădoi. Acesta a mai anunţat că, din cauza noxelor şi a condiţiilor proaste de lucru, din 1990 şi până acum, "în fiecare an, în medie 15 colegi nu prind pensia"

«Noxele pot produce cancer şi bronşite cronice» Prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, pneumolog

"Orice noxă poate fi periculoasă pentru om, cu atât mai mult cu cât maxima admisibilă este depăşită de opt ori. Evident că există o relaţie directă între timpul de expunere la aceste noxe şi cantitatea acestora. Cu cât cantitatea şi timpul de expunere sunt mai mari, cu atât este mai periculos pentru organismul uman. Dacă este vorba de pulberi mici, acestea se pot depune în plămâni, cauzând, astfel, boli grave. De asemenea, sunt substanţe alergenice, care pot declanşa crize de astm şi chiar bronşite cronice. Ca să nu mai vorbim despre substanţele cancerigene, care generează, evident, cancer, şi de cele organice, care duc la formarea ciupercilor".

Mai multe