Afacere care duduie. Idee de succes: mobilă de mii de euro, din lemn de la demolări

14 mai 2017 19:21   Național
Ultima actualizare:

Au avut o idee strălucită! Patru prieteni din Cisnădie (Sibiu) au pus pe picioare o afacere cu lemn foarte vechi. Din poduri de case, conace şi şoproane părăsite, ei recuperează lemnul cu vechime chiar şi de 500 de ani. Materialul este apoi prelucrat şi transformat în rame de oglinzi, mese şi blaturi. O astfel de masă poate ajunge să coste şi câteva mii de euro.

Rareş, Laurenţiu, Silviu şi Kelly, patru prieteni din Cisnădie, plănuiau, cu câţiva ani în urmă, să părăsească, pe rând, România, în căutarea unui trai mai bun. „Le-am spus că n-are rost să plecăm, ci mai bine mergem prin Maramureş, căutăm lemn vechi şi îl vindem. Iniţial aşa ne-a fost vorba“, îşi aminteşte Rareş. Ideea i-a venit în excursiile prin ţară, descoperind că lemnul vechi, care poartă patina timpului, este o „lucrare de artă în sine“.  

Cu câteva mii de euro, cei patru tineri şi-au cumpărat o dubiţă, au reparat-o cât să reziste la drumuri lungi şi au început să colinde ţara în căutarea de lemn vechi. „După câteva luni de strâns şi de vândut, am tras linie şi am constatat că avem o gaură de câteva mii de euro. Dacă un om ne cerea 100 de euro pe un lemn, noi îl luam, gândindu-ne că îl vindem cu 150 de euro, dar lucrurile nu stăteau aşa“, se amuză acum Rareş.

“Nu ne-a învăţat nimeni strategii de marketing”

După ce au plătit aproximativ 5.000 de euro pe trei case tradiţionale din Maramureş, cei patru prieteni au decis să îşi schimbe orientarea afacerii. În loc să mai vândă lemnul vechi, au decis să îl prelucreze şi abia apoi să caute clienţi. Aşa a apărut un atelier neconvenţional de tâmplărie, „Serious wood“, cu toate că nici unul din cei patru amici nu era de meserie. Unii au lucrat ca mecanici auto, apoi ca şoferi de TIR, alţii în asamblarea de şemineuri sau în construcţii în străinătate. „Ne-a plăcut să muncim şi să învăţăm. Mai întâi am furat meserie de la prietenii noştri care ştiau tâmplărie“, povesteşte Rareş. Atelierul în care depozitau lemnele s-a extins şi au început să cumpere cele necesare, prima achiziţie fiind un abrict (aparat electric de rindeluit). „Pe româneşte, şi atunci am luat o mare ţeapă, că nu funcţiona bine, mai avea nevoie de nişte pene şi ni le-au vândut la 900 de lei bucata. L-am reparat până la urmă şi am început să muncim noi“, explică băieţii. Atelierul a căpătat apoi un gater, un abrect nou, o freză, un circular şi diverse alte unelte. Cei patru estimează că au investit aproape 150.000 de euro în afacere, atât în unelte, cât şi în materia primă. „Ştiam că totul ţine de noi, dacă muncim şi ne vedem de treaba noastră. Nu ne-a învăţat nimeni strategii de marketing, dar a mers“, spune Rareş.

O oglindă ajunge şi la 500 de euro

Primul obiect a fost vândut unei arhitecte din Cluj-Napoca, venită în vizită la Cisnădie: o oglindă. Acum, preţul unei oglinzi vândută de „Serious wood“ porneşte de la 100 de euro şi poate ajunge la 500 de euro.

În cazul meselor, preţul este stabilit în funcţie de dimensiuni, un metru pătrat de blat pornind de la 100  de euro. „Lucrăm foarte mult la un metru pătrat de blat. Aici e nevoie şi ingeniozitate la fiecare lucrare. Am mai descoperit un lucru: în România găseşti foarte greu materiale pentru industria lemnului, alta decât industria PAL-ului. De aceea suntem nevoiţi să facem multe invenţii, nu avem soluţii gata pregătite şi împrumutăm din tehnicile tradiţionale, folosind cuie de lemn şi aşa mai departe“, detaliază tâmplarii lemnului vechi. Reţeaua lor de clienţi s-a extins pe principiul „din gură în gură“. „Acolo unde am vândut şi fie numai o bucată de lemn, acolo ne-am întors deoarece am primit comenzi noi. Iar vorba s-a împrăştiat, încât avem de lucru patru luni de-acum înainte. Multe comenzi“, se mândreşte Rareş.  

Comenzi din România

Preţul unei lucrări este dat de lemnul folosit, de complexitatea şi de durata lucrării. La o masă, spre exemplu, lucrul durează şi o săptămână. „De la tăiat până la încleiat, nu poţi grăbi paşii, dacă vrei să iasă o treabă bună“, arată Kelly. Comenzile primite “Serious wood” sunt în proporţie de 90% din România, piaţă pe care cei patru se orientează în continuare. Lucrările mari, de peste 10.000 de euro, au fost cele de amenajare a unor case sau a unor restaurante.  

Vezi galerie foto pe adevarul.ro!

Mai multe