Afaceristul Alin Simota, condamnat la 4 ani și jumătate de închisoare cu executare

11 martie 2021 14:25   Național
Ultima actualizare:

Baronul din Valea Jiului a ajuns iarăși după gratii, după ce fusese eliberat în 2018. De data aceasta, Alin Simota a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare, sentință definitivă în dosarul în care a fost acuzat de trafic de influenţă.

Alin Simota și-a aflat pedeapsa ieri, 10 martie, zi în care a și fost ridicat de la domiciliu și dus la sediul poliției din Petroșani, de unde va ajunge în penitenciar. Omul de afaceri a fost condamnat într-un dosar în care a fost acuzat de trafic de influenţă. Sentinţa definitivă, de 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare a fost dată de Curtea de Apel Bacău, scrie adevarul.ro.  

Ce spun procurorii  

În 2017, afaceristul din Valea Jiului a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău pentru trafic de influenţă. Procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În vara anului 2010, S.C. CET S.A. Bacău şi S.C. Electrocentrale Oradea S.A. urmau să încheie contracte de transport pentru cărbunele achiziţionat de la Societatea Naţională a Cărbunelui Oltenia, contracte pe care Mazilu Gabriela, Mazilu Ovidiu şi un om de afaceri (martor în cauză) au încercat să şi le adjudece prin intermediul unei societăţi controlate de acesta din urmă. În acest scop, omul de afaceri a luat legătura cu inculpatul Simota Alin, la data faptei consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara, care i-a spus că, prin influenţa pe care o are pe lângă conducerea centrală a unui partid politic, îi poate asigura omului de afaceri încheierea contractelor de transport, având în vedere că, la acea dată, primarii din municipiile Bacău şi Oradea erau membri ai aceleiaşi formaţiuni politice. Pentru a-şi exercita influenţa pretinsă, inculpatul Simota Alin i-a cerut omului de afaceri suma de 500.000 de lei, bani despre care a afirmat că urmau să fie folosiţi de partid, solicitare pe care omul de afaceri le-a adus-o la cunoştinţă soţilor Mazilu Gabriela şi Mazilu Ovidiu şi cu care aceştia au fost de acord”, informa DNA.

Cele trei persoane au fost de acord atât cu remiterea acestei sume, cât şi cu plata unui avans de 50.000 de euro, susţin procurorii DNA. Pentru obţinerea banilor solicitaţi ca avans, Mazilu Gabriela, folosindu-se de calitatea de director economic al SC CET SA Bacău, a dispus plata unor datorii pe care această societate le avea către o firmă a omului de afaceri. „Astfel, în luna septembrie 2010, cele trei persoane au remis consilierului judeţean, în patru tranşe, suma totală de 210.000 lei. Deşi acesta a afirmat că a efectuat toate demersurile la care s-a angajat, cele trei persoane nu au reuşit să încheie contractele de transport de cărbune”, se arăta în dosarul DNA.

În procesul judecat pe fond, la Tribunalul Bacău, Simota a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare.

Alte dosare penale pe numele lui Alin Simota    

Alin Simota a fost eliberat în luna martie 2018 din închisoare, într-un alt dosar. Fusese încarcerat în vara anului 2017, la întoarcerea din Dubai, după ce timp de un an şi jumătate s-a aflat pe lista infractorilor români daţi în urmărire internaţională. A primit sentinţe definitive în două dosare penale: doi ani de închisoare pentru conflict de interese şi jumătate de an de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, pedeapsa contopită pe care trebuia să o execute fiind de un doi ani şi o lună. În decembrie 2020, Simota a fost achitat într-un dosar penal în care a fost acuzat de şantaj, constituire a unui grup infracţional organizat, nedepunerea muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului, deţinere de muniţie fără drept, instigarea la lipsire de libertate, şantaj în formă continuată. La sfârşitul anilor 2000, Alin Simota, supranumit şi „baronul Văii Jiului”, se afla în topul celor mai bogaţi oameni din judeţul Hunedoara, cu o avere care depăşea 20 de milioane de euro, obţinută din afaceri cu statul, în energie, construcţii, minerit şi prestări de servicii. El a fost patron al clubului de fotbal Jiul Petroşani şi a deţinut funcţia de consilier judeţean (PNL).

Citește și:

Povestea interlopului român care s-a predat după 7 ani: «Sunt sătul să nu mă găsiţi»

Aroganţă de interlop. Puşcăria nu e bai, Simota stă în Dubai!

Mai multe