Află toate secretele obţinerii permisului de conducere

22 februarie 2016 17:44   Național
Ultima actualizare:

Hotărârea de a obţine permisul de conducere reprezintă un adevărat test de maturitate şi responsabilitate atât faţă de propria persoană, cât şi faţă de ceilalţi participanţi la trafic.

Noul cod rutier poate ridică multe probleme şi întrebări proaspeţilor şoferi sau celor care doresc să obţină carnet, iar din acest motiv www. i-drpciv.ro a creat un set de reguli foarte uşor de urmat.

7 paşi simpli pentru a trece cu brio întregul proces de obţinere a permisului

1. Alegerea şcolii şi a instructorului potrivit

Detalii precum alegerea unei şcoli de şoferi bună şi a unui instructor competent sunt două dintre cele mai importante aspecte de care viitorii şoferi trebuie să ţină cont. Ofertele şcolilor de şoferi sunt prezente pretutindeni, de la mediul online până la reclame publicitare şi în media. Asiguraţi-va că şcoală pe care o alegeţi vă satisface toate cerinţele şi nevoile, de la tarife practicate, până la distanţă faţă de locuinţa sau serviciu. Alegerea instructorului se poate dovedi chiar mai dificilă decât alegerea şcolii potrivite. Personalitatea, rată de promovabilitate, stilul de a preda sunt toate aspecte de care trebuie să se ţină cont atunci când se ia decizia înscrierii la o şcoală de şoferi. O scurtă discuţie personală cu instructorul din care să reiasă experienţă acestuia în domeniul şofatului, vechimea şi devotamentul faţă de slujba să ar trebui să fie un factor determinant în alegerea şcolii. Este de maximă importantă că viitorii şoferi să se simtă în completă siguranţă la volan şi în trafic alături de instructorul ales.

2. Parcurgerea mediului de învăţare - Codul Rutier Mură în Gură

Codul Rutier Mură în Gură este un manual pentru viitorii şoferi, în format electronic, care conţine informaţii complete pentru a parcurge uşor toată materia necesară pentru susţinerea examenului pentru carnet. Informaţiile necesare pentru promovarea examenului teoretic sunt prezentate într-un format simplu, uşor de înţeles, cu exemple şi explicaţii suplimentare. Pentru promovarea examenului teoretic din prima încercare, cursanţii ar trebui să parcurgă Codul Rutier explicat de cel puţin 2 ori. Manualele tradiţionale de legislaţie şi alte materiale de studiu în format clasic sunt dificil de accesat atunci când cursanţii dispun de timp liber. Un manual în varianta electronică este soluţia practică şi la îndemână pentru a putea studia exact atunci când timpul o permite. Descărcat pe tabletă sau telefon, îl aveţi la dispoziţie 24/7.

3. Atenţie la întrebările capcană

Una dintre cele mai dificile probe pentru obţinerea permisului este examenul teoretic. Fără o pregătire serioasă şi materiale ajutătoare bine explicate şi prezentate, doritorii de permis se pot confruntă cu numeroase încercări eşuate. Pentru a pregăti doritorii de permis pentru cele mai dificile situaţii, www. i-drpciv.ro oferă chestionare auto 2016 care pun accentul pe întrebări capcană, astfel încât utilizatorii să devină familiarizaţi cu acestea. Întrebările capcană sunt o serie de întrebări special concepute pentru a ridică confuzie şi sunt cele care îi pun în dificultate pe cei mai mulţi doritori de permis.

Aceste întrebări sunt de regulă cele cu mai multe variante de răspuns, întrebările de mecanică, cele privind infracţiunile şi contravenţiile şi cele de prioritate sau marcaje rutiere. Chiar şi întrebările cu poze şi desene de prioritate sau semne de circulaţie pot fi capcane care induc cursanţii în eroare cu nuanţe de conţinut sau întrebări precum "cine trece primul" sau "cine trece ultimul", "oprirea interzisă" sau "oprirea permisă". De asemenea trebuie avută mare atenţie la întrebările cu conţinut lung. Şi acestea pot conţine încercări de a păcăli şi induce în eroare susţinătorii examenului. Pentru a nu fi păcăliţi de aceste capcane, cursanţii trebuie să parcurgă teoria în format uşor de înţeles de cât mai multe ori, cu maximum de atenţie. Dacă observaţi că nu puteţi rezolva un număr satisfăcător de întrebări în chestionarele auto online, parcurgeţi din nou manualul înainte de a reveni pentru o nouă sesiune.

4. Foaia şi pixul - metode tradiţionale care nu trebuie ignorate

Faptul că metodele de studiu online sunt recomandate inclusiv de instructorii auto nu înseamnă că metodele precum foaia şi pixul trebuie uitate. Acestea două nu se exclud automat. Este recomandat că atunci când se parcurge mediul de învăţare să se apeleze şi la varianta de notare a informaţiei cu pixul pe hârtie. Acest procedeu ajută la aprofundarea noţiunilor de teorie şi la stimularea capacităţii de concentrare. De asemenea, orice răspuns dat greşit la întrebările din chestionare online puse la dispoziţie de www. i-drpciv.ro trebuie revizuit şi notat conform variantei corecte care este explicată pe site. Este recomandată urmărirea unui plan de studiu bine determinat, cu pauze frecvente pentru a evita extenuarea psihică. Nu este bine să se parcurgă o cantitate mare de informaţie într-o singură etapă, acest lucru duce la oboseală mentală şi probleme de concentrare. Pauzele scurte şi dese ajută la relaxarea psihică şi la un mai bun randament în perioada de studiu.

5. Nu lăsaţi nervozitatea să vă strice concentrarea

Fie că este vorba de examenul teoretic sau de cel practic, este foarte important că viitorii şoferi să acorde maximul de atenţie situaţiilor care li se prezintă în timpul examinării. În timpul probei teoretice se recomandă citirea cu atenţie a întrebărilor şi alegerea variantei corecte doar după o analiză atentă a textului. Nu alegeţi răspunsurile la întâmplare şi nu va bazaţi pe noroc. Emoţiile nu sunt binevenite nici în cadrul probei practice. Asiguraţi-va că aţi condus destule ore pentru a avea deplină încredere în propriile abilităţi.

6. Atenţie la punctele pe care le fură calculatorul

Examenul teoretic se desfăşoară în format electronic sub formă unui chestionar cu multiple variante de răspuns care se selectează prin atingerea ecranului cu degetul. Existe cazuri în care calculatorul poate înregistra două impulsuri în loc de unul atunci când examinatul alege varianta corectă pentru întrebare. Acest lucru se întâmplă din cauza rapidităţii cu care se procesează răspunsul, iar dacă persoană examinată nu retrage degetul îndeajuns de rapid de pe ecran, acesta înregistrează două apăsări de buton şi nu una, răspunzând în acest fel şi la următoarea întrebare şi pierzând astfel un punct. Pentru a evita aceste neplăceri este recomandat să se selecteze varianta considerată corectăcu unghia şi nu cu buricul degetului şi să se retragă degetul cât mai repede.

7. Nu vă grăbiţi la proba de traseu

Se spune că grabă strică treaba, iar această expresie se potriveşte că o mănuşă doritorilor de permis. În timpul examinării practice trebuie să se adopte o atitudine calmă şi prudenţă. Acest tip de atitudine arată examinatorului cum candidatul este capabil să respecte ceilalţi participanţi la trafic.

Nu uitaţi:

  • Primul lucru care trebuie făcut de către sursant atunci când se începe proba practică este să se asigure că oglinzile îi sunt reglate;
  • Nu bruscati maşină şi comenzile;
  • Asiguraţi-va că nu conduceţi prea aproape de ceilalţi participanţi la trafic sau autovehiculele parcate pe partea dreapta a carosabilului;
  • Evitaţi frânările bruşte;
  • Asiguraţi-va în aşa manieră încât capul să se mişte uşor, astfel încât poliţistul să observe gestul;
  • Evitaţi orice ieşire necontrolată de nervi sau adresare de injurii.
  • Cei mai buni şoferi se formează iarnă... deci acum e momentul să daţi de permis!
Mai multe