Află unde în România este cel mai mare covor oriental din Europa!

19 octombrie 2017 15:28   Național
Ultima actualizare:

Probabil ați trecut de multe ori, în vacanțele de pe litoral, pe lângă Moscheea Carol I din Constanța. Cea mai mare din România și cea care deține una dintrele „comorile” țării noastre. Este vorba de cel mai mare covor oriental din România. Click! îți spune povestea covorului dăruit de ultimul sultan al Imperiului Otoman.

În Piața Ovidiu din Constanța se înalță de 104 ani, Moscheea Carol I, cea mai mare din România și prima clădire din țara noastră la construcția căreia s-a folosit betonul armat.

De cum intri în lăcașul de cult al musulmanilor, sub ochi ți se așterne un covor doar pe jumătate desfăcut, cu motive orientale în roșu și bej.

„Este cel mai mare covor oriental din Europa. Are 490 de kilograme, 14 metri lungime și 9 metri lățime. E prea mare pentru Moscheea Carol I, pentru că, de fapt, el a fost dăruit geamiei de pe Insula Ada-Kaleh, cea care a fost inundată  odată cu ridicarea barajului de la Porțile de Fier”, ne spune  unul dintre credincioșii veniți la rugăciune. Foarte ospitalier și dornic să ne răspundă la întrebări, ne mai spune că respectivul covor a fost dăruit, în urmă cu 200 de ani, musulmanilor din Dobrogea de către ultimul sultan al Imperiului Otoman, Abdul Hamid.

Aflăm apoi că țesătura a fost lucrată manual, timp de 17 ani, la centrul artizanal Hereke din Turcia.

În prezent, doar o parte din lucrarea orientală poate fi admirată de turişti. Din cauza vechimii lui, covorul a început să se uzeze. „Pentru a-l păstra, am acoperit marginile lui cu alte câteva covoare donate de oameni”, mai spune bărbatul. Potrivit acestuia, în fiecare an, vine un specialist de la Muzeul Național al Turciei pentru a curăța și, dacă e nevoie, pentru a „repara” covorul. Și asta, pentru că musulmanii de la noi nu au nici uneltele necesare și nici nu se pricep la așa ceva.

A fost dăruit geamiei de pe insula Ada-Kaleh

Geamia (n.r. casă de rugăciune musulmană, mai mare decât moscheea) de pe insula Ada-Kaleh, inundată de apele Dunării, a fost construită în 1722. Geamia a fost transformată în mănăstire romano-catolică de către călugării franciscani, iar apoi în biserică parohială de către austrieci. În anul 1799, a devenit din nou geamie, fiindu-i construit un minaret de 10 metri înălţime, cu orientarea spre Mecca. Clădirea a fost construită deasupra întăriturilor aflate la patru metri inălţime, dominând insula prin înălţimea ei. La intrarea în geamie s-a aflat un bazin de apă cu o pompă care servea credincioşilor la ritualul spălării mâinilor. În interiror se afla celebrul covor, care, în anul 1965, a fost dus la Moscheea Carol I din Constanţa. Minaretul geamiei a fost dinamitat înainte de a fi scufundată insula, odată cu ridicarea barajului de la Porţile de Fier II.

Mai multe