«Aflăm sexul copilului din săptămâna a zecea»

18 iunie 2017 20:59   Național
Ultima actualizare:

Bolile de inimă şi cancerul nu sunt singurele afecţiuni pentru care românii caută ajutor medical în străinătate. Anual, zeci de cupluri apelează la specialiştii ginecologi şi de medicină fetală din Austria, pentru fertilizare in vitro, servicii de medicină fetală şi chiar naşteri.

În ultimul episod al serialului despre turismul medical, pe care din ce în ce mai mulţi români îl practică, îndeosebi în Austria, vorbim despre domeniul obstetricii şi ginecologiei. La Viena, sunt unele dintre cele mai renumite clinici de medicină fetală şi obstetrică-ginecologie din Europa.

Aici, cuplurile de români au surpriza să-l găseacă pe celebrul genetician şi ginecolog Peter Husslein, şeful Departamentului Obstetrică-Ginecologie din AKH, pe jumătate român. „Mama mea, Adelina Alexandrescu,  s-a născut în Mizil (Prahova) şi a emigrat în Austria, pe vremea comunismului. Aşa că îi iubesc pe români”, ne-a spus profesorul, care, deşi nu ştie să vorbească româneşte, înţelege destul de bine limba. Husslein are multe paciente din ţara noastră, care merg să nască la Viena, fie pentru că au probleme de sănătate deosebite, fie că le este teamă de spitalele de la noi.

„Încă din săptămâna a zecea de sarcină, putem face teste pentru a afla sexul copilului. De asemenea, îi facem fătului toate testele genetice ca să fim siguri că totul este în regulă. Costul acestui examen este de 700 de euro”, ne-a explicat prof. Husslein.

Alte cupluri de români ajung la Viena din cauza problemelor de infertilitate. Unii apelează pentru prima oară la fertilizarea in vitro (FIV – adică crearea embrionului în afara corpului), alţii vin după cel puţin o încercare nereuşită în ţară. „Anual, facem circa 600 de proceduri FIV la noi la clinică, iar, dintre acestea, o treime sunt cupluri din străinătate. Până acum, am avut şi 40 de cupluri de români care au devenit părinţi în urma fertilizării in vitro făcute aici”, ne-a declarat prof. dr. Stefan Jirecek, obstetrician-ginecolog. Trebuie spus că o procedură FIV costă 4.000 de euro, iar o naştere, între 700 şi 800 de euro.

Mai multe