Aglomerație în stațiunile montane. Medicii avertizează că distracția din această minivacanță o „decontăm” de sărbători
Minivacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie a readus viața în stațiunile de munte, mai ales că în cele mai multe zone a nins ca-n povești. Unitățile de cazare din Poiana Brașov sunt ocupate în proporție de 60%, iar pe pârtia Straja deja s-a deschis sezonul de schi. Îngrijorați de toată această vânzoleală, medicii avertizează că nota de plată a distracției va fi plătită în curând, chiar în prag de sărbători.
DN1 a arătat ca în vremurile bune dinainte de pandemie, în zilele de vineri și sâmbătă dimineața. Coada de mașini care se îndreptau spre munte se întindea pe kilometri întregi, dar așteptarea merită, își spun petrecăreții. În stațiuni au găsit o atmosferă de sărbătoare, cu zăpadă, săniuș, vin fiert și bucate tradiționale.
Potrivit Digi24, telefoanele pensiunilor din Predeal au sunat încontinuu în ultima săptămână, cu toate că localitatea este în scenariul roșu. Iar în stațiunea Straja, sâmbătă s-a deschis sezonul de schi, în plină polemică europeană legată de oportunitatea menținerii pârtiilor deschise.
Primăria Brașov a anunțat și ea că a început pregătirile pentru sezonul de schi, dar că așteaptă decizia autorităților centrale. Tot sâmbătă, sute de oameni, majoritatea fără măști de protecție, s-au îngrămădit pe platoul Bucegi, unde au sărbătorit Ziua Sfinxului. Pasionații de drumeții au urcat până la peste 2.200 de metri altitudine, în speranța că vor vedea piramida formată de razele soarelui în jurul Sfinxului. Nu au lipsit nici petrecerile. Duminică, polițiștii brașoveni au „spart” un chef cu 44 de persoane, organizat în interiorul unui local, și au dat amenzi de 6.500 de lei.
Dr. Beatrice Mahler: „De Crăciun, vom avea spitalele pline”
Imaginile apărute pe rețelele sociale îi îngrijorează pe medici. Ei nu au vacanță, iar distracția românilor îi face să se gândească la ce-i mai rău în viitor.
„Este imposibil să eviți contactul dacă te duci în zone unde populația vine din alte regiuni și este atât de neomogenă. Dacă în aceste patru zile nu înțelegem că trebuie să stăm acasă, de Crăciun vom avea spitalele pline”, a avertizat la Digi24 medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București.
Dr. Emilian Imbri: „Încercați să vă mai abțineți un pic!”
Și dr. Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Capitală, se așteaptă ca luna decembrie să fie una grea. „Este îngrijorător pentru că acești mii de oameni care merg acum la munte, probabil că undeva, la o sală de mese, la restaurant, la recepție ajung să fie față în față sau unul lângă altul că e o modă acum să ne distrăm cu tot dinadinsul. Acest lucru se va vedea foarte clar în solicitarea celor care vor dori să se interneze de sărbători, doar că sunt oarece diferențe de confort între hoteluri și spital. Ca atare, ne așteptăm la un val de îmbolnăviri”, a declarat medicul la B1 TV. El face un apel către populație, îndemnând-o să mai reziste puțin, până apare vaccinul. „Aș spune țineți-vă un pic, încercați să vă abțineți un pic, că doar acuș e ianuarie, vine vaccinul, apoi putem să zburdăm pe unde dorim”.
Dr. Amir Zahra: „Mulți nu-și găsesc cazare la ATI”
Dr. Amin Zahra, medic la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, a povestit pe pagina sa de Facebook că în fiecare zi, în drumul de la serviciu spre casă, se gândește numai la pandemie, la pacienții de care se ocupă. „Oare mâine mai apuc să schimb o vorbă cu domnul X, voi reuși să-l detubez pe domnul Y? Asta mă întreb. Dacă gândul tău în momentul de față este unde o să-ți petreci minivacanța și singura problemă a ta este că locul preferat e ocupat, atunci te poți considera norocos, pentru că mulți nu-și găsesc cazare la ATI, iar restul se pregătesc de o înmormântare. Am învățat că fericirea nu înseamnă a avea, ci a fi”, a scris medicul de la ATI Amin Zahra.