Ai adeverinţă de vaccinare? Nu mai intri în carantină

28 aprilie 2021 19:27   Național
Ultima actualizare:

Aproape 180.000 de români şi-au descărcat online, până acum, adeverinţa electronică de vaccinare. Persoanele care au făcut ambele doze pot obţine acest document oficial, care atestă imunizarea anti-COVID-19, de pe site-ul adulti.renv.ro. Posesorul acestei adeverinţe care vine dintr-o ţară aflată pe lista galbenă nu mai e supus carantinei la sosirea în România.

Nu mai puţin de 3.092.378 de români s-au vaccinat împotriva noului coronavirus de la debutul campaniei de imunizare, scrie hotnews.ro.

Dintre aceştia, 1.820.634 de persoane s-au vaccinat cu ambele doze, a anunţat marţi medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România. Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că persoanele din ultima categorie pot accesa site-ul adulti.renv.ro şi pot descărca adeverinţa de vaccinare.

Potrivit INSP, care gestionează Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, “până la data 26.04.2021, numărul de adeverinţe emise electronic este 179.227”.

Autorităţile anunţaseră, încă de pe 9 martie, că persoanele care s-au vaccinat anti-COVID-19 cu două doze pot descărca adeverinţa de vaccinare în format electronic din Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.  Datele din adeverinţa de vaccinare - atât cea în format scris, cât şi cea emisă electronic – sunt redactate atât în limba română, cât şi în limba engleză. 

Care sunt avantajele conferite de document? 

  • La întoarcerea în România dintr-o ţară aflată pe lista galbenă, persoana vaccinată nu mai este nevoită să intre în carantină. 
  • Posesorul adeverinţei o poate folosi la intrarea pe teritoriul Greciei, spre exemplu, destinaţie preferată de mulţi români pentru concediu, conform informaţiilor oferite de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). De ­altfel, pe site-ul acestei instituţii există o secţiune în care sunt actualizate permanent informaţiile legate de restricţiile impuse de ţările din Europa pentru cetăţenii care vin din România.
  • În cazul în care este contact direct cu un caz confirmat, persoana vaccinată nu mai este supusă carantinei.
  • În situaţiile în care accesează serviciile medicale pentru alte patologii, persoanele vaccinate complet şi care nu prezintă simptome din definiţia de caz COVID-19 sunt exceptate de la testare.
Mai multe