Ai amintiri din Primul Război Mondial? Împărtăşeşte-le şi altora!

17 septembrie 2013 14:03   Național
Ultima actualizare:

Arhiva digitală a Europei se va îmbogăţi din acest an cu un fond de scrisori şi fotografii ale soldaţilor români care au luptat în Primul Război Mondial (1914-1918).

Cu ocazia împlinirii în 2014 a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, Europeana, biblioteca, muzeul şi arhiva digitală a Europei, îşi propune să colecteze şi să publice pe internet amintiri de familie şi poveşti personale de război, pentru a ajuta generaţiile viitoare să înţeleagă mai bine impactul acestui eveniment asupra oamenilor obişnuiţi de pe continentul nostru.

Coordonatorii proiectului au anunţat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă că vor organiza două sesiune de colectare a pozelor şi scrisorilor, în Bucureşti şi Cluj, în perioada 27-28 septembrie, respectiv 4-5 octombrie.

Cei care deţin astfel de documente sunt invitaţi să le aducă pentru a fi digitizate în Bucureşti, la Biblioteca Academiei Române (Calea Victoriei 125, Sector 1, între orele 10:00 și 17:30) şi în Cluj, la Biblioteca „Octavian Goga” (Calea Dorobanților 104, între orele 10:00 și 17:30). Scrisorile şi fotografiile vor fi scanate, fiind returnate imediat posesorilor.

„Echipa noastră va digitiza obiectele și va încărca poveștile și imaginile pe site. Astfel, păstrăm vii amintirile tuturor acelor oameni care au trăit războiul şi care au influențat atât de mult istoria României”, a declarat Cornel Lepădatu, Director Adjunct al Bibliotecii Academiei Române.

 Proiectul intitulat Europeana 1914-1918 a adunat peste 56.000 de fotografii reprezentând obiecte, scrisori şi jurnale scanate din perioada Primului Război Mondial, pe site-ul www.europeana1914-1918.eu.

Mai mult, oamenii pot contribui cu materiale direct pe site-ul proiectului. După o simplă înregistrare, oricine poate încărca fotografii ale obiectelor, scrisori scanate, fotografii de familie și materiale audio sau video digitizate pe www.europeana1914-1918.eu. Astfel, după ce sunt verificate de echipa editorială, acestea devin accesibile pentru întreaga lume.

Toate obiectele vor fi returnate posesorilor în aceeaşi zi. La zilele de colectare sunt bineveniți toți cei care deţin fotografii, scrisori, cărţi poştale, suveniruri şi alte obiecte din perioada Primului Război Mondial, atât legate de război cât şi de viața de zi cu zi a românilor din 1914-1918, ori cunosc poveşti despre oameni implicaţi sau afectaţi de conflagraţie.

Regatul României s-a alăturat Aliaţilor în august 1916, participând în mod semnificativ la Primul Război Mondial. Numărul celor căzuţi în război a fost unul foarte ridicat – aproximativ 330.000 de soldaţi (33% din întreaga forţă armată) şi sute de mii de civili.

Mai multe