Ai băut o bericică? Poţi conduce fără frică!
În curând, vei putea urca la volan chiar dacă ai consumat băuturi alcoolice. Potrivit noului Cod Rutier, ce-i prinşi cu alcoolemie sub 0,2 la mie nu vor fi sancţionaţi.
Premierul Victor Ponta le dă dezlegare şoferilor la un pahar de bere sau vin, la o nuntă. Cei care întrec măsura, însă, vor fi aspru pedepsiţi. Dacă au mai produs şi accidente mortale, nu vor mai conduce în veci.
Este noua variantă a Codului Rutier care ar putea fi adoptată de Guvern în şedinţa de mâine. "Am aplicat regulile europene referitoare la consumul de alcool: până la 0,2 nu e nici măcar contravenţie. 0,2 e un pahar de bere, dar de la 0,5 în sus, nu 0,8, să fie infracţiune. Aşa cum e în Europa, vorbesc de omul obişnuit care se duce la o nuntă şi gustă un pahar de vin, dar de la 0,2 la 0,5 e contravenţie, se suspendă permisul, iar de la 0,5 e infracţiune", a explicat Ponta.
O altă modificare îi vizează pe şoferii contravenienţi care "uită" să-şi plătească amenzile. Potrivit noilor prevederi, cei care nu-şi achită amenzile în termen de 30 de zile, se vor alege cu permisele suspendate. "Am găsit o soluţie cu un cont unic şi cu faptul că poliţia nu poate suspenda permisul cuiva decât după ce verifică la 30 de zile că în acel cont unic s-a plătit amenda", a adăugat Victor Ponta.
Organismul uman dizolvă în fiecare oră câte o unitate de alcool, aceasta fiind echivalentul a 10 ml sau 8 grame de alcool pur. Acest lucru variază însă de la o persoană la alta în funcţie de greutatea corporală, de vârstă, de sex.
Femeile sunt mai sensibile la alcool decât bărbaţii din cauza diferenţelor de greutate corporală şi de compoziţie a ţesutului gras.
De asemenea, contează foarte mult ce tip de băutură consumi, cât de mult bei, cât de repede bei, dacă ai mâncat înainte, dacă eşti obosit sau stresat. Alcoolemia creşte, atingând nivelul maxim, după o oră de consum de alcool, dacă băutura este servită în timpul unei mese, şi după o jumătate de oră, dacă e servită pe stomacul gol.
Indiferent de toate acestea, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe oră.
Redăm mai jos câteva exemple şi timpul necesar pentru ca alcoolemia să ajungă la 0, cât este acum limita legală.
- Bărbat, 80 kg, bea o bere (500 ml) cu 5% alcool în 30 de minute. E nevoie de o oră şi jumătate pentru ca alcoolemia să ajungă la 0.- Bărbat, 85 kg, bea 300 ml de vin (2 pahare) cu 12% alcool în 2 ore. E nevoie de o oră ca alcoolemia să ajungă la 0.- Bărbat, 85 kg, bea 100 ml spirtoase cu 40% alcool într-o oră. E nevoie de două ore pentru ca alcoolemia să ajungă la 0.- Femeie, 60 kg, bea o bere (500 ml) cu 5% alcool într-o oră. E nevoie de 2 ore şi 20 de minute pentru ca alcoolemia să ajungă la 0.
Alex Cristea (26 de ani): "E o decizie perfectă! Dacă eşti în stare de ebrietate, nu ai ce căuta la volan. Sunt de înţeles poate cei care gustă un pic de vin la o petrecere. Dar, în mod normal, trebuie pedepse mari pentru cei care pun în pericol vieţi."
Marius Pandelache (40 de ani): "60% din accidentele rutiere se petrec din pricina consumului de alcool. Asta pentru că după un pahar de băutură devii zmeu şi nu mai ţii cont de nimic. Mi se pare firesc să îl amendeze şi pe cel care are sub 0,2 la mie. Tot băut este şi nu mai are judecata limpede."
Stelian Nicula (37 de ani): "De ce să îi lase să bea un pahar ? Nu este normal aşa ceva. Ai pus gura pe alcool, stai acasă, nu te mai urci la volan. Trebuie interzis total consumul de alcool. Doar aşa va fi redusă mortalitatea pe şosele."
Robert Nedelcu (25 de ani): "Ca orice lege din România şi asta lasă de dorit. Dacă bei puţin, ai voie la volan ? Păi, aşa îi încurajează să bea un pahar, după care ar mai merge unul şi tot aşa. Este foarte bine că se vor pedepse mari, dar să fie pentru toţi la fel."