Ai dreptul la multe zile de concediu și libere într-un an. Iată care sunt acestea!
Toți angajații au dreptul, potrivit Codului Muncii, la concediu de odihnă și concediu fără plată. Pe lângă acestea, legea le mai conferă salariaților și zile libere pentru evenimente deosebite în familie și pentru sărbătorile legale.
- Fiecare salariat este îndreptățit să primească, în cursul unui an, un concediu de odihnă de cel puțin 20 de zile lucrătoare.
- Totodată, cei care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii și tinerii de până în 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin trei zile lucrătoare.
Acesta se efectuează, potrivit legislației în domeniu, în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator, după ce fiecare salariat a fost consultat. Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor.
Indemnizație de concediu
- Înainte cu cinci zile de plecarea în concediu a salariaților, patronul este obligat să le achite acestora o indemnizație de concediu.
- Aceasta reprezintă media zilnică a veniturilor primite de angajați în luna în care ei efectuează concediul, multiplicată cu numărul zilelor de concediu.
- De asemenea, salariații au dreptul și la 30 de zile de concediu fără plată. Acestea se acordă o singură dată pentru pregătirea și susținerea diplomei în învățămânul superior, seral și fără frecvență sau pentru rezolvarea unor situații personale.
- Totodată, salariatele care au în îngrijire copii în vârstă de până la doi ani, beneficiază, în afara concediului legal plătit, de concediu fără plată, timp de un an.
- Codul Muncii mai prevede că salariații au dreptul la două zile consecutive de repaus săptămânal, care se acordă, de regulă, sâmbăta și dumnica.
- Când activitatea de la locul de muncă nu poate fi întreruptă în aceste zile, repausul săptămânal va fi acordat în timpul săptămânii sau cumulat pe perioadă mai mare.
- Totodată, salariații au dreptul și la zile de sărbătoare legală. Astfel, 1 și 2 ianuarie, prima și a doua zi de Paști, 1 Mai, 1 Decembrie, prima și a doua zi de Crăciun, 1 iunie, 2 ianuarie, 30 noiembrie, 15 august și Rusaliile sunt zile nelucrătoare.
- De asemenea, cei care aparțin altor culte religioase au dreptul la două zile libere pentru fiecare dintre sărbăorile religioase anuale.
- Și evenimentele deosebite din familie sunt luate în calcul atunci când vine vorba de libere. Astfel, pentru căsătorie, salariatul are dreptul la cinci zile libere, pentru căsătoria unui copil, la două zile, pentru nașterea unui copil, la cinci zile plus alte zece zile dacă a urmat un curs de puericultură, pentru decesul soțului, copilului, părinților, socrilor se acordă o singură zi, iar pentru donatorii de sânge două zile libere, inclusiv ziua donării.
Amendă pentru angajatorii care nu respectă drepturile salariaților
Angajatorii care nu respectă drepturile salariaților sunt penalizați cu amendă. Aceasta este cuprinsă între 300 și 5.000 lei, în funcție de gravitatea faptei.
Uneori se merge și până la ridicarea, de către reprezentanții Inspecției Muncii, a autorizației de funcționare a societății.