Ai mai multe șanse să înfiezi un copil. Iată noile condiții!
Micuții orfani vor avea mai multe șanse să găsească o familie care să-i crească. Ministerul Muncii vrea să modifice legea adopțiilor și să îmblânzească condițiile. Astfel că cine-și dorește să înfiezi un copil va avea mai multe șanse.
Proiectul de modificare a Legii privind procedura adopției, aflat în dezbatere publică, propune introducerea mai multor măsuri menite să susțină și să sprijine adopția internă.
Nu se mai caută rudele până la gradul IV
Astfel, au fost eliminate prevederile legale referitoare la căutarea rudelor până la gradul IV ale copilului părăsit de părinți, un manager este împuternicit să sară peste termen și să stabilească adopția mai repede, directorul DGASPC este obligat să controleze trimestrial modul în care salariații rezolvă dosarele, iar dacă nu o face va fi amendat cu sume cuprinse între 2.000 lei și 3.500 lei.
Atestatul de părinte adoptator, prelungit la 5 ani
În plus, procedura de evaluare și pregătire a viitorilor părinți, în baza cărei primesc un atestat care arată că sunt apți să înfieze, a fost extinsă de la 2 ani, la 5 ani.
Totodată a fost eliminată obligativitatea legalizării certificatelor de naștere și căsătorie, care se anexează la cererea de încuviințare a adopției.
Ajutor pentru părinții care au înfiat
Pe lângă eliminarea birocrației, autoritățile s-au gândit să și ajute familiile adoptatoare. Odată deveniți părinți, aceștia ar putea primi o indemnizație lunară pentru creșterea copilului de 600 de lei dacă copilul:
- are vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani;
- este încadrat în grad de handicap ușor sau mediu;
- face parte dintr-un grup de 2 frați adoptabili împreună.
Suma crește până la 900 lei pentru fiecare copil adoptat care se află acesta se află în una din următoarele situații:
- a împlinit vârsta de 7 ani;
- este încadrat în grad de handicap accentuat sau grav;
- face parte dintr-un grup de cel puțin 3 frați adoptabili împreună.
Cuantumul indemnizației se majorează cu 25% dacă copilul adoptat întrunește două dintre condițiile menționate și cu 50% dacă copilul adoptat întrunește toate cele trei condiții.
Indemnizația se acordă până când copilul împlinește 18 ani.
Mai mult, statul este dispus să deconteze cheltuieli pentru recuperarea și reabilitarea copilului bolnav, în limita a 1.500 lei pe an, precum și decontarea cheltuielilor de transport și cazare în cazul în care familia care este în căutarea unui copil este de acord să vină să se întâlnească cu acesta în județul în care locuiește.
Suma primită este de 200 de lei/zi/persoană. În România, în jur de 57.000 de copiii așteaptă să aibă o familie iubitoare, însă doar 3.273 pot fi adoptați, după decizia instanței.