Ai mașină mai veche de 11 ani? Iată ce îți pregătește Registrul Auto!
Șoferii care au mașini cu o vechime egală sau mai mare de 12 ani vor fi nevoiți să respecte noi norme referitoare la siguranța rutieră. Registrul Auto Român (RAR) a lansat un proiect legislativ care prevede modificarea frecvenței cu care se fac inspecțiile tehnice periodice (ITP) pentru toate categoriile de vehicule întregistrate în România.
Reprezentanții RAR au constatat o îmbătrânire severă a parcului auto național, fenomen care trebuie să ducă la creșterea frecvenței de efectuare a inspecțiilor tehnice periodice. Conform proiectului legislativ al RAR, șoferii care posedă autovehicule cu o vechime egală sau mai mai mare de 12 ani vor fi obligați să facă ITP în fiecare an. În prezent, această verificare a mașinii se efectuează o dată la doi ani. În același timp, verificările tehnice în cazul mașinilor noi, abia achiziționate, se vor face o dată la trei ani, și nu din doi în doi ani, cum e în prezent.
„Această diferenţiere legată de primul ITP este deja implementată pentru vehiculele utilitare uşoare cu MTMA mai mică cel mult egală cu 3.5 t (N1) care efectuează primul ITP la 2 ani iar ulterioarele anual”, spun reprezentanții RAR, într-un comunicat de presă.
Motivul pentru care RAR dorește ca ITP să fie efectuat annual în cazul mașinilor vechi este constatarea alarmantă a faptului că vârsta medie a autoturismelor care rulează pe drumurile din țară a crescut extreme de mult în ultimii 7 ani. Dacă în 2009 vârsta medie a vehiculelor din parcul auto național era de 8,63 de ani, în 2016 această medie a crescut la 12,06 ani.
„În privința propunerii RAR ca pentru mașinile noi primul ITP sa fie facut la 3 ani, aceasta se încadrează printre măsurile de relaxare a activităţilor de ITP, este conformă cu practicile europene, nu afectează esenţial, conform evaluărilor realizate de alte SM, nivelul de siguranţă rutieră, având în vedere că cei mai mulţi producători au extins garanţiile acordate vehiculelor noi şi au implementate pârghii importante de ţinere sub control strict al verificărilor obligatorii impuse în această perioadă, are rolul de a încuraja achiziţia de vehicule noi dar şi de a testa impactul acestei măsuri de relaxare la nivel naţional în vederea calibrării introducerii unor eventuale alte asemenea prevederi legale, în viitor”.