Ai pregătit cadourile de 1 Iunie? Iată cele mai tari surprize pe care le poți face marți copilului tău!
Ziua de 1 iunie nu este mai puțin importantă, pentru un copil, decât ziua lui de naștere sau onomastica, e de părere psihologul Mihaela Vintilă. Astfel, marți, orice prichindel trebuie să se simtă răsfățat, să primească daruri, să i se facă surprize, ca să aibă ce povesti a doua zi, la școală. Nu ai nevoie de o avere pentru cadouri scumpe. Sunt o mulțime de surprize frumoase care se pot face fără prea mult efort financiar.
Marți, 1 iunie, este zi liberă de la stat pentru elevi și bugetari. O bună ocazie de a petrece timp împreună și a vă distra. Surprizele variază în funcție de vârstă. „Nu neglija această zi, mai ales dacă cel mic e în clasele primare. Învățătoarea îi va întreba pe copii miercuri, la școală, cum au petrecut ziua, iar ei trebuie să aibă ce povesti. Fiecare se va mândri cu darul primit, cu ce a făcut, iar cine nu are nimic interesant de spus se va simţi în inferioritate”, susține Mihaela Vintilă, care punctează următoarele idei de pus în practică:
- Alege un cadou pe care ştii că şi-l doreşte: o jucărie, o hăinuţă, un produs electronic. Iată o bună ocazie de a-ţi onora nişte promisiuni făcute de-a lungul timpului. Dacă îşi doreşte ceva ce depăşeşte cu mult bugetul tău, orientează-te spre altceva şi satisface-i alte plăceri.
- Petreceți timp împreună, mai ales dacă și tu ești liber de la serviciu. Sărbătoritul trebuie să se simtă special, în centrul atenției. „Lasă de-o parte treburile casnice și dă-i Cezarului ce-i al Cezarului”, spune psihologul.
- Îi plac prăjiturile de cofetărie, îngheţata, ciocolata? Poţi să faci marți o excepţie şi să-l răsfeţi cu mâncărurile preferate. Chiar dacă nu sunt cele mai sănătoase, într-o zi „n-o fi foc”.
- Măcar de ziua lui fii mai permisiv, mai tolerant, evită certurile şi ameninţările de genul „te iert azi, că e ziua ta, dar vezi tu mâine”. Încearcă să te abţii de la interdicţii, nu-i spune «nu», pentru că se înmulţesc frustrările, nu-i face educaţie de ziua lui.
Petreceți ziua împreună!
Mirela Retegan, fondatoarea Găştii Zurli, e de părere că cea mai frumoasă bucurie pe care i-o poți face copilului tău e să-i acorzi timp, să te joci cu el. „Pentru un copil, cel mai frumos cadou e părintele lui. Dedică-i ziua, spune-i că i-o dai în dar, spune-i «azi tu eşti şeful, tu iei deciziile, mergem unde vrei tu, stăm cât vrei tu, mâncăm ce vrei tu». O inversare de roluri formulată ca un cadou poate fi cea mai frumoasă surpriză pentru cel mic, de 1 Iunie”. Apoi, îi poţi face mici surprize pe parcursul zilei: să-i pregăteşti desertul preferat, să-i laşi prin casă mesaje frumoase de „la mulţi ani”. „De exemplu, oricine poate cumpăra un pumn de baloane pe care să le umfle şi să le pună pe jos, în camera copilului, astfel încât atunci când se trezeşte să găsească pe jos o mare de baloane. Sau să-i facă un afiş mare dintr-un carton sau dintr-o hartă întoarsă, pe care să-i scrie un mesaj. Sunt lucruri simple, dar care rămân în amintire peste ani”, mai spune „mama” Găştii Zurli.
Ce-și doresc adolescenții
Pentru adolescenţi, nu e o mare bucurie să-şi petreacă ziua de 1 Iunie cu mama de mână, ci cu prietenii. De altfel, ei nici nu se mai consideră copii. Poate o să râdă dacă le spuneţi la mulţi ani de 1 Iunie. Dar orice gest de atenţie, orice vorbă frumoasă e un motiv de bucurie, chiar dacă nu şi-o vor manifesta. În sinea lor se vor simţi importanţi că părinţii s-au gândit să le înveselească ziua.
Cele mai tari activități în aer liber
O zi de neuitat poate fi petrecută în natură. Mergeţi la un picnic, faceţi o expediţie în cea mai apropiată pădure, plimbaţi-vă cu bicicletele, vizitaţi Grădina Botanică sau mergeţi la ZOO. Dacă locuiți în București, puteți petrece o zi în Orășelul Copiilor din parcul Tineretului, unde vă așteaptă un roller coaster, roată mare, carusele, trenulețe, mașinuțe tamponabile, un labirint al oglinzilor, saltele gonflabile sau pereți de escaladă. „Pentru doi copii, părinții ar trebui să aibă la ei circa 200 de lei”, spune Alin Constantinescu, consultant în domeniul parcurilor de distracție acvatice și de aventură. Specialistul ne mai recomandă locul de joacă din Parcul Tei, unde de asemenea se găsesc lanțuri zburătoare, roller coaster, roată mare, carusel etc., dar și parcul Herăstrău, unde putem face plimbări cu vaporașul pe lac. „Plimbări cu vaporașul sau cu caiacul mai putem face și pe Delta Neajlovului de la Comana, unde putem petrece o frumoasă zi în natură. O mulțime de activități pentru copii sunt la Edenland: complex de tiroliene, călărie, grădină zoologică, trasee prin copaci și multe altele”, spune Alin Constantinescu, care recomandă să nu uitați de igienă și de distanțare, în această perioadă de pandemie.
Marți, la Muzeul Satului din București, se organizează un târg de jucării, ateliere de creație, clovnerii și muzică. La Alba Iulia, în Piața Cetății, se organizează un festival pentru copii, cu ateliere și activități sportive. Iar Primăria Iași pregătește în Parcul Expoziției evenimentul numit „Sărbătoarea Copilăriei – Viitorul sunteți voi”, în cadrul căruia vor fi jocuri și concursuri, ateliere de confecționat zmee, desene pe asfalt, programe de animație și multe altele. Tot cu ocazia Zilei Copilului, centrul de echitație “Imperiul Cailor” vă invită la primul târg de adopții din Ilfov. Cine adoptă un câine sau o pisică primește si mâncare gratis. În plus, toți participanții la târg vor avea acces în lumea minunată a cailor și pot interacționa direct cu aceștia, îi pot mângâia și le pot aduce morcovi sau mere. Copiii vor avea plimbări gratuite cu trăsura, din două în două ore, și apoi pot pleca acasă cu un prieten necuvântător. Programat inițial pentru 1 iunie, evenimentul a fost amânat pentru 5 iunie, din cauza vremii nefavorabile.
Atenție la alegerea jucăriilor!
Dacă vrei să-i iei copilului în dar o jucărie, directorul general al ANPC, Paul Anghel, recomandă să ții cont de câteva lucruri:
- Cumpără doar din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează factură, de care ai nevoie în caz de reclamație.
- Alege întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta, capacitățile și aptitudinile copilului. Jucăriile care nu sunt destinate unei anume grupe de vârstă pot sufoca, intoxica sau răni copilul. Nu lua copilului sub 3 ani jucării cu părți mici, detașabile.
- Verifică instrucțiunile de utilizare și avertismentele specific, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare. Acestea trebuie să fie obligatoriu traduse în limba română.
ANPC a anunțat, printr-un comunicat, că în perioada 6-19 mai 2021 au avut loc controale în toată țara la aproape 600 de comercianți de jucării. La 73% dintre aceștia au fost constatate abateri. „Comisarii au aplicat 538 de sancțiuni, din care 250 de avertismente și 288 de amenzi, în valoare totală de aproape 1,5 milioane de lei”, se arată în comunicat. „În cadrul acțiunilor de control desfășurate de comisarii ANPC în anii trecuti, au fost identificate și produse periculoase: pistoale cu bile care prezentau riscul de rănire a utilizatorilor, jucării de tip YO-YO cu conținut de lichid și șnur elastic ce se alungește cu risc de strangulare și sufocare, dar și risc chimic (de la lichidul conținut), jucării din pluș la care nu era specificată grupa de vârstă prezentând pericol de sufocare, prin înghițire, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora”, a scris duminică pe pagina sa de Facebook directorul ANPC.