Ai produs un accident cu victime? Iată ce trebuie să faci!
Chiar dacă eşti panicat, trebuie să le acorzi victimelor primul ajutor, astfel încât să nu fi tras la răspundere.
„Accident de circulaţie este orice eveniment în care este implicat cel puţin un vehicul în mişcare, produs pe un drum deschis circulaţiei publice (bulevard, stradă, alee etc.) ca urmare a nerespectării unei reguli de circulaţie, din care a rezultat decesul sau rănirea unor persoane, avarierea unui vehicul sau pagube materiale", spune comisarul şef Tudorel Dogaru, şeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, citat de cugetliber.ro. Acesta te învaţă cum să procedezi corect din punct de vedere legal.
Nu muta maşina!
Un lucru foarte important îl constituie modificarea locului accidentului. Nu modifica poziţia maşinii până la sosirea echipajului de Poliţie pentru a se face măsurătorile necesare în astfel de cazuri.
Nu şterge vreo urmă!De asemenea, nu şterge nici o urmă de la locul incidentului. Acest fapt constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la doi la şapte ani.
Nu pleca de la locul accidentului!
Cel mai important este să nu părăeşti locul accidentului fără acordul poliţştilor, altfel se poate interpreta ca ai fuguit şi încerci să te sustragi de la cercetări şi de la recoltarea de probe biologice.În cazul în care şoferul care a provocat accidentul părăseşte locul faptei, celălalt conducător auto trebuie să încerce să le dea oamenilor legii cât mai multe amănunte despre maşina respectivă (tip, marcă, numărul de înmatriculare sau măcar o parte din acesta) şi, dacă este posibil, datele eventualilor martori identificaţi.
Anunţă incidentul la 112!
În cazul în care din accident au rezultat şi victime, fie doar cu răni superficiale sau vătămări uşoare, sună la 112. Dacă victimele sunt în stare critică, acordă-le primul ajutor, fără să le mişti, cu excepţia cazului în care se înregistrează un pericol de incendiu, de explozie sau alte situaţii periculoase.
Persoanele rănite, care pe moment spun că nu au nicio problemă, se pot adresa spitalului uletrior. Astfel că, dacă se va prezenta la o unitate medicală sau la Poliţie pentru a declara accidentul, şoferul implicat în eveniment va fi cercetat pentru părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea organelor de poliţie.
Această infracţiune este pedepsită cu închisoarea de la doi la şapte ani.