Ai rămas cu buzunarele goale? Iată ce poţi face !

16 aprilie 2012 13:46   Național
Ultima actualizare:

Sărbătorile ţi-au golit buzunarele? Pregătirile, cadourile şi masa de Paşte te-au făcut să cheltui mai mult decât ţi-ai propus? Este cazul să iei măsuri pentru redresarea  bugetului. Iată câteva sfaturi utile care te vor învăţa cum să ieşi din impas şi să rezolvi problema.

Evaluează priorităţile!

Fă o listă cu cheltuielile pe care trebuie să le faci în această lună. Trebuie să ai în vedere ratele la bănci, facturile cu scadenţa în perioada imediat următoare şi întreţinerea sau chiria.

Fără împrumuturi

Nu te împrumuta nici de la bănci, nici de la rude sau prieteni. Încearcă să te descurci cu ceea ce ai şi redu cât poţi de mult cheltuielile.

Întocmeşte o listă de cumpărături!

Înainte de a pleca la cumpărături, fă o listă cu ceea ce-ţi trebuie. Cumpără doar strictul necesar. Evită dulciurile, alcoolul şi ţigările. Cumpără puţină carne, de preferat de pui, care este uşoară şi mai ieftină.

Încearcă să eviţi supermarketurile!

Fă cumpărăturile din piaţă şi evită supermarketurile unde preţurile sunt mult mai mari. La piaţă, încearcă să negociezi preţul, acolo unde se poate.

De asemenea, poţi opta pentru produsele vrac în locul celor ambalate, care sunt mult mai scumpe. Dacă, totuşi, cumperi din supermarket, alege produsele marcă proprie.

Amână călătoriile!

Amână călătoriile sau excursiile în ţară sau străinătate. Înlocuieşte-le cu plimbări prin parc sau ieşiri la iarbă verde.

Economiseşte lumina, apa şi gazele!

Limitează pe cât poţi consumul de electricitate, apă şi gaze. Vorbeşte mai puţin la telefonul fix şi cel mobil, mai ales că de Sărbători ai avut ocazia să te întâlneşti cu rudele şi prietenii. Vei vedea că luna următoare facturile vor fi mult mai mici.

Optează pentru reduceri!

Nu cumpăra în această lună haine, produse electronice sau electrocasnice şi încearcă să ieşi mai rar în oraş. Dacă, totuşi, ai nevoie de anumite produse, alege magazine care oferă reduceri sau discount.

Foloseşte mijloacele de transport în comun!

Evită să mergi cu maşina personală. Astfel, nu vei mai cheltui bani pe combustibil. Pentru că afară este cald, poţi folosi bicicleta sau mijloacele de transport în comun.

Nu plăti cu cardul!

Evită să foloseşti, în această perioadă, cardul de debit sau de credit.

Dacă vei plăti cu cardul, vei cumpăra, fără să-ţi dai seama, mult mai multe produse decât ai nevoie. Suma pe care o deţii pe card nu te va restricţiona în nici un fel, aşa cum o fac banii din portofel.

Nu mai poţi plăti ratele? Banca te va păsui!

Eşti în impas financiar şi te gândeşti cu groază că n-o să-ţi mai poţi achita ratele la bancă? Nu dispera! Specialistul Click! Alexandra Popa ne explică ce este de făcut în astfel de situaţii.

Încă din momentul în care consideri că ai putea întâmpina greutăţi în rambursarea ratelor la credit trebuie să contactezi reprezentanţii băncii respective.

Nu aştepta până în momentul în care devii efectiv restanţier, pentru că atunci vei fi raportat automat la Biroul de Credit. Astfel, şansele ca în viitor să obţii un alt împrumut bancar scad considerabil.

Reeşalonarea plăţilor

Băncile au dezvoltat diverse facilităţi pentru persoanele care nu mai pot rambursa împrumutul. Astfel, în funcţie de fiecare situaţie în parte, ţi se poate propune reeşalonarea creditului, rescadenţarea sau chiar amânarea plăţii unui număr de rate.

Băncile îţi vor solicita documente doveditoare ale situaţiei în care te afli: dacă eşti şomer, va trebui să prezinţi decizia de încetare a contractului de muncă, iar dacă ţi s-au micşorat veniturile, va trebui să aduci o adeverinţă de venit.

Evită executarea silită!

Iată cum trebuie să eviţi executarea silită: contactează banca, solicită o amânare, ataşează solicitării acte care dovedesc situaţia în care te afli, nu depăşi 90 de zile restante fără a nu anunţa banca.

Sparge puşculiţa

Este momentul să apelezi cu încredere la puşculiţă. Mărunţişul strâns până acum îţi poate fi de folos la piaţă, în cazul unor cumpărături ieftine precum pâine, apă, verdeaţă şi chiar legume. În portofel este bine să ai mereu câţiva bănuţi.

Mai multe