Ai rămas fără bani după Sărbători? 10 sfaturi ca să-ţi refaci bugetul!

2 ianuarie 2013 15:13   Național
Ultima actualizare:

Fără cadouri!

Luna acesta renunţă la a mai cumpăra ceva pentru casă. La fel, renunţă la articolele noi de îmbrăcăminte. Ai primit deja cadouri, nu este cazul să cheltuieşti bani pe altele. Pentru asta evită să mergi prin magazine, mai ales dacă ştii că nu te poţi abţine de la cumpărături.

Fă o listă cu cheltuielile urgente!

Rata la bancă, factura la lumină, gaze, telefon şi întreţinere sunt cheltuieli prioritare iar banii pentru aceste datorii trebuie puşi deoparte. Este bine să achiţi totul din timp, pentru a evita eventualele penalizări. Mai mult, în timp, datoriile neplătite se vor înmulţi iar în lunile care vin va trebui să plăteşti dublu sau triplu, adică câteva două trei facturi odată.

Nu te împrumuta!

În această lună, încearcă să strângi puţin cureaua şi să te mulţumeşti cu banii pe care îi ai. Nu te împrumuta la bănci, la rude sau prieteni. Îţi va fi foarte greu să dai banii înapoi. În schimb, poţi să-ţi calculezi bugetul şi să renunţi la anumite plăceri. Ai putea să nu mai mergi la cinema şi să vizionezi un film bun acasă. De asemenea, ai putea să renunţi la a mai merge la terasă sau restaurant cu prietenii şi să petreceţi împreună o seară la unul dintre voi acasă.

Cumpără legume şi fructe!

Renunţă în această lună la a mai consuma atât de multă carne. Oricum, organismul are nevoie de o detoxifiere. Ai mâncat de sărbători, acum este momentul să consumi mai multe legume şi fructe. Deci, în loc de carne de porc, vită sau pasăre te poţi delecta cu o salată gustoasă, un suc de mere sau portocale şi mâncăruri uşoare.

Renunţă la dulciuri!

Dulciurile ar trebui tăiate de pe lista cu cumpărături. Ai mâncat multe bunătăţi de Crăciuni şi Revelion, acum este momentul să iei o pauză. Renunţă la bomboane, ciocolată şi prăjituri. Dacă vrei să guşti ceva dulce, poţi prepara o reţetă simplă acasă.

Vânează promoţiile!

În magazine încă mai sunt promoţii. Ceea ce nu s-a vândut de sărbători acum poate costa un chilipir. Ar fi cazul să dai o raită prim magazine şi să elegi produse care au discount sau care se vând la promoţie. Te poţi orienta şi către produseşe care se vând engros sau marcă proprie.

Reducerile te salvează

Ai totuşi nevoie de o pereche de cizme, de un pulover sau o hainuţă mai groasă? Vâneză reducerile! Acum, după sărbători, produsele de îmbrăcăminte se vând la preţ mai mic. Poţi găsi haine de foarte bună calitate dar care se vând mult mai ieftin.

Fă-ţi cumpărăturile din piaţă!

Evită să intri în supermarket. Mergi la piaţă înarmat cu o listă de cumpărături şi respect-o cu stricteţe. Legumele, fructele şi verdeţurile sunt mult mai ieftine decât în magazine, mai proaspete şi mai sănătoase. De ce să dai bani în plus când poţi economisi?

Atenţie la facturi!

Economiseşte curentul electric, gazele şi apa iar luna viitoare vei avea facturi mult mai mici. De asemenea, poţi vorbi mai puţin la telefon. Nu uita că de Sărbători ai vorbit cu întreaga familie şi cu toţi prietenii, deci acum ar fi cazul să faci puţină economie prin reducerea convorbirilor.

Dificultăţi financiare? Uite ce ai de făcut!

Specialiştii site-ului bugetulfamiliei.ro ne dau câteva sfaturi de care ar trebui să ţinem cont dacă rămânem în impas financiar după concediu. „Dacă ai rămas cu bani puţini sau dacă ştii că va urma o perioadă de dificultăţi financiare notifică din timp companiile de utilităţi sau creditorii. Solicită o reeşalonare a datoriilor. Acest lucru îl poţi face şi în ceea ce priveşte factura la întreţinere. Nu uita că este mai bine să acţionezi din timp decât pe ultima sută de metri. Negociază de pe acum cu persoanele sau instituţiile cărora le datorezi bani pentru a găsi o soluţie să treci peste aceste momente dificile".

«Atenţie la descoperirile de cont!»

Specialistul Click!, Alexandra Popa, de la conso.ro ne dă câteva sfaturi importante. „În cazul în care eşti în impas financiar, specialiştii nu recomandă descoperirile de cont deoarece acestea te vor îndatora şi mai mult la bănci. Însă, dacă totuşi te decizi să faci o descoperire de cont, trebuie să ştii că la sfârşitul fiecărei luni banca îţi opreşte dobânda din soldul contului, iar acest lucru se face prin majorarea datoriei tale. De exemplu, clientul a acumulat o datorie pe card de 1000 de lei, iar dobânda datorată pe acea lună este de 15 lei. La finele lunii, banca va majora descoperirea ta de cont utilizată la 1015 lei. Astfel, dobânda ta se va transforma în datorie, iar asta în fiecare lună. Vei ajunge să plăteşti şi dobândă la dobândă!", spune specialistul.

Mai multe