Ai suferit arsuri? În 21 de zile îţi facem piele în eprubetă!

24 martie 2014 19:24   Național
Ultima actualizare:

Veste bună pentru persoanele care au nevoie de transplant de piele. Într-un laborator din Iaşi, medicii pot obţine, în mai puţin de o lună, ţesut artificial compatibil cu organismul uman. Până în 2016 însă, acesta va fi testat pe animale.

Doi ani le-au trebuit cercetătorilor de la Facultatea de Bioinginerie Medicală din Iaşi să creeze pielea artificială perfectă. Este vorba despre un ţesut obţinut 100% în laborator, dar compatibil cu organismul uman. Acum se află în faza de testare, dar specialiştii ieşeni estimează că produsul finit, destinat clinicilor de chirurgie plastică, va putea fi folosit pe pacienţi peste doi ani.

Cercetătorii vor să fabrice, în viitor, şi ţesuturi de tip osos şi vase de sânge

„Este nevoie să facem foarte multe teste şi să obţinem o mulţime de acreditări şi avize. Materialul creat de noi este, practic, un pansament care poate fi aplicat în zone cu arsuri grave sau pe ulceraţii", a explicat Liliana Vereştiuc, prodecan al Facultăţii de Bioinginerie Medicală.

În prezent, chirurgii plasticieni din România lucrează exclusiv cu piele artificială din import, care costă 8 euro/centimetrul pătrat. Produsul creat la Iaşi va fi vândut însă la jumătate din această valoare.

„Durează între 21 şi 28 de zile să producem acest ţesut bioartificial. Se vor folosi celule recoltate de la pacientul care are nevoie de piele, pentru ca ţesutul să fie biocompatibil", a explicat biologul Maria Butnaru.

Mai multe