#Război Ucraina-Rusia

Aici, refugiaţii ucraineni uită pentru câteva ore de război

25 august 2022 19:19   Național

La Iaşi există un loc unde refugiaţii ucraineni uită pentru o perioadă de ororile războiului care le-a distrus case sau le-a răpit rude sau prieteni. După cum informează adevarul.ro, la Centrul Comunitar din Iaşi, destinat copiilor şi familiilor din Ucraina -  Bethany, voluntarii Asociaţiei  „Împreună pentru Miroslava” au organizat pentru refugiaţi ateliere de pictură şi sculptură, lecţii de română şi engleză şi diverse jocuri pentru copii.

Fundaţia Bethany a deschis la Iaşi primul „Centru comunitar pentru copii şi familii din Ucraina”. Din luna iunie, familiile de refugiaţi au început să vină la centru, în căutarea unui loc în care să petreacă timp alături de alţi ucraineni. De la 1 iunie 2022, de când şi-a început oficial activitatea acest centru, 172 de persoane, dintre care 101 copii, au beneficiat de activităţi şi servicii adaptate nevoilor lor. Aici vin mame care nu au cu cine să-şi lase copiii atunci când merg la serviciile pe care şi le-au găsit la Iaşi, dar vin şi copii care pur şi simplu vor să fie copii: vor să se joace şi să vorbească în limba ţării în care s-au născut, dar şi să înveţe engleză şi română. Cei mici uită pentru câteva ore pe zi de ororile lăsate în urmă: aleargă desculţi pe holuri, pictează alături de mamele lor, iar familiile primesc asistenţă psihologică, juridică sau socială.

La 34 de ani, Anna, o tânără ucraineancă din regiunea Odessa, nici nu îşi imagina la începutul anului prin ce calvar va trece. Ea a ajuns la Iaşi în urmă cu patru luni, după un drum de 44 de ore care a purtat-o prin Republica Moldova, alături de mama sa şi de cele două fiice. Dormeau toate acasă când au căzut primele rachete în Ucraina. Au mai rezistat în oraşul de la Marea Neagră doar o săptămână, până când au putut vedea de pe plajă zecile de nave ruseşti apropiindu-se dinspre linia orizontului.

„Am decis, din păcate, să-mi părăsesc oraşul. N-am vrut să fac asta deloc. N-am să uit niciodată cât de tare ne-am speriat de nave, cum le vedeam de la mal, şi cum am plecat. Întâi am vrut să merg mai departe de Iaşi, dar am întâlnit nişte oameni buni aici şi m-am decis să rămân”, a declarat Anna pentru ”Adevărul”. Ea spune că la centrul Bethany a găsit exact locul de care avea nevoie în această perioadă tulbure. ”Am întâlnit oameni foarte drăguţi la Iaşi, foarte buni, dar simţeam nevoia să vorbesc cu ucrainenii mei, cu oamenii mei. Simţim că lumea nu mai are nevoie de noi, că suntem străini aici, dar Bethany practic ne-a spus «ucrainenilor, suntem alături de voi, vă ajutăm, puteţi să staţi aici cât aveţi nevoie»”, a mai explicat Anna. 

De altfel, o mare parte dintre mamele care ajung la centrul din Capitala Moldovei îşi propun să rămână pentru o perioadă mai îndelungată în Iaşi, poate chiar pentru totdeauna, mai ales când se gândesc cum vor fi afectaţi copiii lor dacă se întorc să trăiască printre ruine. „Se întrebau două mame: «ce copilărie pot să-i ofer eu fetiţei mele când tot ce o să vadă pe stradă sunt cratere, dărâmături şi semne ale bombardamentelor şi războiului?» Aşa că o parte dintre ei s-ar putea să rămână, mai ales dacă sunt integraţi în muncă şi încep să îşi facă un rost aici”, a explicat Diana Păiuş, manager la Bethany Social Services Foundation.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!        

Mai multe