Aici se fac 15 milioane de cozonaci pe an
Pufoşi şi gustoşi! Paştele bate la uşă şi printre produsele nelipsite în această perioadă sunt şi cozonacii. De la uşile patiseriilor de cartier şi de la porţile fabricilor specializate, cozonacii frumos ambalaţi ajung pe mesele românilor. O companie din Râmnicu Vâlcea lucrează la foc continuu în această perioadă.
La poarta fabricii Boromir din Râmnicu Vâlcea, situată la ieşirea din oraş, se află un magazin de desfacere a sortimentelor produse de companie. Prăvălia nu ducea joi lipsă de muşterii, mai ales acum, înainte de Paşte. „Aş fi putut să cumpăr cozonacii şi din Bucureşti, dar tot aveam drum prin zonă. Mi-a spus cineva: «Cum intri în Râmnicu Vâlcea, ia-te după mirosul de cozonac!» Şi aşa am făcut”, povesteşte o doamnă din Capitală. “Sincer, nu am voie să mănânc cozonac, dar nu mă pot abţine, vreau să-l testez. Ştiu că vreau ceva combinat cu ciocolată, nucă, rahat... Am venit special, la sursă, fiindcă ştiam că o să găsesc mai multe produse, o gamă mai variată şi foarte proaspătă, la poarta fabricii. Mi-a fost teamă că voi prinde o coadă tot ca la Bucureşti, dar văd că e mai linişte, cel puţin la această oră”.
„Căutăm un anumit sortiment. De când l-am descoperit, numai pe acesta îl luăm. Şi la o săptămână după ce l-ai desfăcut, e la fel de proaspăt. Şi e plin cu nucă, de fapt e cu tot ce vreţi în el, e fraged, e tot ce ţi-ai dori, ca pe vremea copilăriei noastre”, ne-a mărturisit o tânără însoţită de iubitul ei. „Nu caut ceva anume, fiindcă toate sunt bune. Încerc să iau câte puţin din fiecare, ca să ne bucurăm de cât mai multe gusturi”, zâmbeşte o altă tânără, venită la cumpărături cu soţul şi cu copilul.
„Succesul e dat de multă muncă şi sudoare”, spune Constantin Boromiz, fondatorul companiei Boromir, căruia apropiaţii îi spun Dinel. El a fost de acord să însoţească un reporter de la adevarul.ro „pe drumul cozonacului de Paşte”. Firma pe care o reprezintă a fost înfiinţată în urmă cu peste 25 de ani.
Cozonacii produşi la Râmnicu Vâlcea au la bază tot o reţetă de familie. „Tradiţia pleacă de la reţetele bunicelor şi străbunicelor noastre. Am ajuns astăzi să producem nu mai puţin de 55 de sortimente de cozonaci. Pe lângă reţetele tradiţionale, folosim şi metode artizanale de producţie. Ele sunt reinterpretate şi reînnoite în permanenţă, cu ajutorul experţilor. Acesta cred că e secretul care ne-a ajutat să fim recunoscuţi şi peste hotare”, se făleşte fondatorul companiei din Oltenia. De la clasica reţetă cu nuci şi rahat s-a ajuns la altele mai rafinate: cu portocale, ciocolată, pricomigdale, caramel, frişcă ori cireşe.
Vedeta anului trecut a fost „Cozonacul cu pricomigdale”, renumit pentru miezul său delicios. La fel de căutată, în această perioadă, pe lângă cozonacii cu nucă şi cu rahat, care nu se demodează niciodată, este şi pasca cu brânză şi stafide, lapte, ciocolată şi cuburi de portocale.Vedeta Paştelui şi, probabil, a întregului an 2019 se anunţă un cozonac special pentru familii numeroase: Magnum, de 3,3 kilograme. Dinel Boromiz susţine că, anual, compania produce 15 milioane de cozonaci. În perioada Paştelui, ca şi în perioada Crăciunului, cererea de cozonaci şi produse specifice se triplează. “Noi lucrăm la foc continuu, suntem o familie de 1.800 de oameni, într-un sistem bine organizat”, mai dezvăluie fondatorul companiei.
Cozonacul de 3,3 kg costă 27 de lei
Preţurile la cozonac, pască sau chec variază în funcţie de ambalaj, greutate, sortiment şi umplutură. Spre exemplu, aceeaşi pască, cu stafide şi brânză, se vinde în magazinul de desfacere cu 16,5 lei, dacă este ambalată în folie, şi cu 19 lei, dacă este ambalată în cutie. Şi la cozonaci, situaţia este similară. Ambalat în folie, un cozonac clasic e în jur de 9 lei, unul cu nucă şi ciocolată - 13 lei, cu cremă - 13,5 lei. “Cozonacul cu pricomigdale”, vedeta anului 2018, costă 15 lei. În schimb, preţul cozonacilor ambalaţi în cutie variază între 17 şi 19 lei. Vedeta acestui Paşte, cozonacul “Magnum”, de 3,3 kilograme, costă 27 de lei şi e ambalat în folie transparentă.