Aici se școlesc elevii din Craiova pentru meseria de electrician

26 februarie 2017 16:25   Național
Ultima actualizare:

Școlile tehnice din România sunt ocolite din ce în ce mai mult de elevi. Slaba dotare a acestora și lipsa orizontului după absolvirea lor îi determină pe liceeni să treacă prin școală ca gâscă prin apă. Nu se prinde nimic de ei, iar după absolvire fug care încotro pentru un trai mai bun. Un liceu tehnic din țară are, însă, șansa de a scoate din elevii lui ingineri și electricieni de primă mână, grație unui laborator electric modernizat complet.

Tinerii români dau buzna în liceele teoretice cu gândul că o diplomă de „expert” în teorie le va aduce un job bine plătit, în țară sau în străinătate. În realitate, garanția angajării în țară după terminarea studiilor este la fel de ralativă și improbabilă ca marele premiu la Loterie. Deși e dovedit la cel mai înalt nivel că meseriile practice, atât de necesare în România, sunt adesea mai bine plătite decât cele teoretice, autoritățile române nu au reușit până acum să revitalizeze învățământul tehnic. State precum Germania și Franța investesc zeci de milioane de euro anual în instruirea elevilor în meserii ca electrician, instalator, zidar, brutar (și altele). În România școlile tehnice au devenit locuri în care sfârșesc acei tineri care nu vor conduce niciodată lumea din fața unui laptop.

Cu toate acestea, mici proiecte de responsabilitate socială, derulate de companii private din domeniul energiei, ne arată că nu e totul pierdut. Din această săptămână, 28 de elevi din cadrul Colegiului Tehnic Energetic Craiova, înscriși în programul Ucenic Electrician, derulat de Distribuție Oltenia (fostă CEZ Distribuție) au acces liber la un laborator electric modernizat și complet echipat pentru pregătirea lor profesională. Modernizarea a însemnat o investiție de 16.000 de euro și a constat în lucrări de amenajare și de achiziție de materiale educaționale, echipamente electrice, mobilier și panouri didactice.

În cadrul aceluiași proiect-pilot au fost incluși și alți 20 de elevi de la Liceul Thenologic Astra Pitești. Prin acest program, Distribuție Oltenia și-a dorit să ofere copiilor acces la echipamente de ultimă generație în laboratoare moderne, sesiuni de mentorat și stagii de practică în cadrul companiei, cursuri de dezvoltare personală și implicare în comunitate cu sprijinul Asociației ROI. Mai mult, cei mai buni cinci elevi din cele două instituții de învățământ vor primi burse în valoare de 200 de lei pe lună, suplimentar față de bursele acordate de stat.

Stație de transformare modernizată la Mioveni

Peste 16.700 de consumatori, printre care și Automobile Dacia, sunt beneficiarii unei noi investiții la Mioveni. Stația de tranformare de aici, dată în folosință în 1977, a fost modernizată în această lună în urma unei investiții de 7,2 milioane de lei. Conform oficialilor Distribuție Oltenia, investiția realizată va crește gradul de siguranță în alimentarea cu energie electrică și reduce numărul întreruperilor accidentale și al fluctuațiilor de tensiune.

Cu automatizările realizate, timpul de remediere a avariilor a scăzut, la fel și numărul persoanelor necesare pentru astfel de intervenții (de la patru electricieni, la doar unul). Totodată, investiția are ca rol creșterea capacității de distribuție a energiei electrice în acord cu nevoile de consum din ce în ce mai mari ale județului Argeș.

Mai multe