Aici stau sătenii care n-au avut niciodată televizor. Cum arată satul cu doar 8 locuitori

3 decembrie 2021 6:41   Național
Ultima actualizare:

Fără drumuri şi fără magazine, departe de civilizaţie - aşa îşi duc traiul locuitorii unui cătun din Munţii Buzăului. Oamenii nu au nici măcar curent electric şi sunt izolaţi în peisajul trist şi apăsător. Când se lasă întunericul, sătenii folosesc lumânări sau câte o lanternă.

Un ţinut sălbatic desparte centrul comunei Colţi de Măţara, o aşezare uitată în timp. Doar o veche cruce de pe la 1.800, aflată la o răspântie, îţi arată că te apropii de o zonă locuită. Primele semne ale cătunului buzoian te întâmpină la capătul unui tunel printre coroanele copacilor. ”Viaţa este grea aici. Dar dacă în locurile astea ne-am născut, nu avem ce face”, spune, pentru Adevarul.ro, nea Stelică, unul dintre cei opt locuitori ai cătunului Măţara. Omul a lucrat la abatorul din Buzău, însă a revenit în casa părintească, pentru a-i îngriji pe bătrâni, iar acum a rămas singur.

”Majoritatea vecinilor mei au îmbătrânit, mulţi au murit. Mai sunt pe la oraş câţiva. Casele din sat s-au dărâmat. Astea sunt toate gospodăriile, ceea ce vedeţi aici. Magazin în cătunul nostru nu a fost niciodată. E situat la vreo doi kilometri distanţă, peste deal, la Muscel”, explică bărbatul cărunt. 

«Mai ascultăm ştiri la radio»

Cu mulţi ani în urmă, mai veneu negustori, ca să cumpere nuci şi prune, dar s-au rărit şi ei. Gospodăriile sunt împrăştiate pe toată valea şi-ţi dai seama care sunt locuite după zgomotul pe care-l fac animalele din ogradă. Aşa i-am găsit pe Elena şi Ion Dobre, doi octogenari care au fost martori la stingerea comunităţii. ”Era un sat întreg pe vremuri. Trăiau aici peste 20 de familii, care aveau căruţe şi boi. Plecam la câmp, cu toţii, la Padina, era altă viaţă atunci”, îşi aminteşte nea Ion. Soţii Dobre trăiesc din ce le oferă gospodăria. Fac mămăligă sau coc turte în casă, pe plita sobei, pentru că rar au ocazia să cumpere pâine. Cei doi robotesc din zori şi până apune soarele.

Televizor nu au avut niciodată, pentru că la ei nu a ajuns reţeaua de electricitate. Nea Ion şi nevasta lui nu duc grija facturilor la curent şi la gaze, dar trebuie să aibă mereu stoc de lemne, chibrituri şi lumânări. Au primit un panou fotovoltaic de la Primăria Colţi, în urmă cu vreo doi ani, iar de atunci îşi pot încărca telefoanele şi au cu ce alimenta, pentru scurt timp, un bec şi vechiul aparat de radio. ”Noi ne culcăm devreme, după ce se înserează. Mai ascultăm ştiri la radio, apoi la somn. Noaptea ne descurcăm cu lumânări sau cu lanterne. E greu fără curent”, oftează bătrânul.  

Citește continuarea pe www.adevarul.ro

Mai multe