Aici voiau să ridice, pe şest, «Monumentul Colectiv»

1 aprilie 2016 22:20   Național
Ultima actualizare:

Un copac cu flori şi o bancă din beton pentru fiecare victimă din Colectiv. Asta pregăteau, pe ascuns, angajaţii Direcţiei Parcurilor din sectorul 4. Primăria a suspendat lucrările.

Şefii Direcţiei Parcuri şi Zone de Agrement din sectorul 4 s-au folosit de tragedia din Colectiv pentru a da un tun de aproape 80.000 de euro din bani publici. Fără să consulte Consiliul Local şi eludând toate prevederile legale, cei care aveau în grijă parcurile din sector au atribuit o lucrare fără licitaţie unei firme care, în acte, are un singur angajat.

Proiectul, denumit “Memorialul Colectiv”, prevedea construirea câtorva zeci de bănci şi ghivece din beton, umplute cu flori, şi plantarea a 64 de cireşi japonezi, pe o alee din cadrul Parcului Lumea Copiilor. Copacii urmau să poarte numele celor 64 de tineri care şi-au pierdut viaţa în incendiul din Colectiv. Deşi nu există nici un aviz ori autorizaţie, lucrarea a fost începută. În parc au apărut deja primele betoane şi au fost săpate aproape toate gropile pentru plantarea pomilor.

Primarul interimar al sectorului 4, Daniel Băluţă, a aflat din presă de isprava subalternilor de la Parcuri. El a demis conducerea şi a cerut o anchetă pentru a afla cum s-a început acest proiect fără autorizaţii. Ieri, angajaţii primăriei efectuau măsurători la locul cu pricina şi se minunau de proporţiile dezastrului. “Se verifică legalitatea celor construite, inclusiv a documentelor care au stat la baza lucrării. A doua etapă vizează procesul de achiziţie a acestei amenajări”, ne-a spus Alexandru Popescu, noul director al Direcţiei Parcurilor.

Florile de cireş, simbol al efemerităţii

Întâmplător sau nu, cireşul japonez este simbolul trecerii rapide a vieţii, al lucrurilor care nu durează. Japonezii au un cult aparte pentru florile de cireş (sakura), pe care le apreciază tocmai pentru scurta perioadă de timp pe care o petrec pe crengi. În vremea vechilor samurai, frumuseţea de scurtă durată a florilor de cireş era asemuită vieţii la fel de scurte a războinicilor.

153 de secunde în Iad

Pe 30 octombrie 2015, un incendiu devastator a izbucnit în clubul Colectiv din sectorul 4 al Capitalei. Sute de tineri asistau la un concert live al formaţiei „Goodbye to Gravity”, însă evenimentul a fost curmat brusc, după ce elementele de tâmplărie au luat foc din cauza unor artificii care nu aveau ce să caute în local. Expertiza tehnică a scos la iveală că în cele 15 secunde cât au ars, artificiile au aprins un stâlp de susţinere îmbrăcat în burete. Focul a cuprins tavanul în doar trei secunde, iar 21 de secunde mai târziu plafonul era în întregime cuprins de flăcări.

Raportul experţilor a arătat că cei prezenţi în club au fost supuşi la flacără deschisă vreme de 153 de secunde, după care incendiul a început să se stingă singur. Nu mai puţin de 64 de tineri şi-au pierdut viaţa, 27 în acea noapte, iar restul pe parcurs. 83 de oameni au fost spitalizaţi în ţară şi în străinătate. Experţii spun că proporţiile dezastrului puteau fi limitate doar dacă clubul respecta normele de siguranţă în caz de incendii.

Mai multe