Aici vreţi să faceţi sanatoriu post-COVID? Stațiunea Băile Govora e în paragină

21 februarie 2021 21:38   Național
Ultima actualizare:

Infectarea cu noul coronavirus lasă urme adânci în organism. Specialiştii au demonstrat că rămân sechele la plămâni, la inimă, chiar şi la creierul. O recuperare corespunzătoare ar fi benefică pentru ca bolnavii să-şi revină cât mai repede şi mai eficient. De aceea, Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie vrea să înfiinţeze un sanatoriu la Băile Govora, staţiune renumită pentru tratamentul bolilor respiratorii.

Govora a fost aleasă, nu întâmplător, pentru a fi gazda noului sanatoriu, fiind renumită în tratamentul balnear tradiţional în bolile respiratorii cronice şi pentru calitatea factorilor terapeutici din zonă, susţine şeful administraţiei locale citat de adevarul.ro.

„Băile Govora este una dintre cele mai bogate staţiuni balneare în ape iodurate şi bromurate din Europa, iodul şi bromul fiind de origine organică. În zona parcului şi a izvoarelor, aerul este puternic ionizat şi cu încărcătură bogată în ioni negativi cu efect bronhodilatator şi relaxant psihic. În acelaşi timp, factorii naturali de cură şi tratamentele din staţiunea Băile Govora sunt benefice pentru recuperarea bolnavilor de COVID – 19”, recunoaşte primarul Mihai Mateescu, care se arată convins că: „În actualul context pandemic, un sanatoriu cu secţii de recuperare a bolnavilor de COVID ar constitui o şansă în plus la viaţă pentru mulţi dintre cei afectaţi de acest coronavirus”.  În trecut, staţiunea a mai avut un sanatoriu, chiar o bază regală de tratament, considerată „bijuteria băilor coroanei”, la vremea construcţiei sale. Astăzi însă s-a transformat într-un „castel al groazei”, căruia localnicii îi spun simplu: „Sanatoriul părăsit”, fiind lăsată în paragină.  Clădirea fabuloasă, veche de peste un secol, are o istorie fantastică,  dar, aşa cum au recunoscut şi actualii proprietari, nu va redeveni nicicând ce a fost.

„Realmente facem eforturi să găsim surse de finanţare. Clădirea ca atare este spectaculoasă”, recunoaşte şi Violeta Niţescu, actualul director general al SC Băile Govora SA. Proprietarii au ajuns la concluzia că ar fi nevoie de 6 milioane de euro pentru reabilitarea imobilului. În schimb, au reuşit să redea faima unui alt imobil - simbol, nu doar al balneologiei, ci al arhitecturii de patrimoniu din România. Este vorba despre Hotelul Palace cunoscut drept hotelul cu 365 de goluri - uşi şi ferestre, clădit în aşa fel încât soarele să poată pătrunde în fiecare cameră, un monument unicat, fiind totodată şi primul hotel cu bază medicală integrată din ţara noastră.   Sanatoriul a fost scos din circuitul turistic şi închis în urmă cu mai bine de două decenii, după aproximativ un secol de funcţionare.  

Mai multe