«Ajutor! O bombă a distrus stația de metrou Piața Romană» - scenariul unei ample simulări
Un metrou este oprit în stație și din el iese fum, pe celălalt sens, în tunel, o altă garnitură zace părăsită cu geamurile sparte. O bombă a făcut praf stația de metrou de la Romană, surprinzând două trenuri. Sunt 200 de victime care trebuie evacuate. Din fericire lucrurile sunt doar scenariul celei mai ample simulări efectuate vreodată la metrou.
Piața Romană este plină de salvări cu ușile deschise, zeci de pompieri cu măști pe figură coboară în fugă scările de la metrou plini de echipament și cu tărgi în mână. Turnicheții sunt coborăți, este oprit curentul și ventilația, peste tot este întuneric doar fascicolele de lumină ale membrilor echipelor de intervenție luminează ca un stroboscop locurile. Peronul este plin de răniți și de oameni care acordă primul ajutor. Fumul face aerul irespirabil, fără mască leșini. Autoritățile au decretat Codul Roșu de intervenție și tot ce înseamnă salvatori, civili sau militari, sunt trimiși în zonă.
Echipajele de intervenție au amenajat chiar deasupra stației de metrou de la Romană un centru de triere a răniților, unde sunt aduse cele mai multe victime, 160 de persoane. Câte 20 de victime au fost evacuate pe la stațiile de metrou Piața Victoriei și Universitate. În mijlocul intersecției a fost adus cel mai avansat centru de comandă mobil al ISU. Toată lumea vrea să ajute, nimeni nu stă pe loc. Deși este doar o simulare, totul a fost făcut să fie cât mai credibil. Voluntarii-victimă sunt machiați astfel încât rănile să pară reale, iar urletele lor prefăcute îți ridică părul în cap.„Am auzit o bubuitură şi apoi am văzut foc şi din cauza focului am arsuri pe faţă şi pe mâna”, spune Mihai, un voluntar.
Faptul că simularea a fost făcută la ora 1.00 noaptea, ușurează munca salvatorilor, dar tot apar problemele. La un moment dat tărgile cu răniți nu mai încap în centrul de triere, victimele nu sunt evaluate suficient de repede și nici duse la timp în ambulanțe. ”Scenariul prevede ca răniții să fie duși în funcție de gravitatea rănilor la Spitalul Militar, la Floreasca și la Universitar. Am luat în calcul și faptul că la un moment dat aceste unități medicale nu au mai avut suficient spaţiu pentru persoanele evacuate și s-a dispus amenajarea unui spital militar mobil în interiorul ASE”, a dezvăluit colonel doctor Florin Oancea, șeful Statului Major Medical al Armatei Române.
Mergem să vedem spitalul improvizat, dar ne fură ochii un TIR roșu cu ușile deschise și rafturi de aluminiu peste tot. ”Este morga mobilă, pregătită să evacueze persoanele decedate”, ne șoptește un reprezentant al autorităților. Ni se taie picioarele. Apoi, de parcă n-ai fi destul de şocat, dai ochii cu priveliștea horror a holului de la ASE: peste tot sunt tărgi, perfuzii, doctori și oameni care se vaită. Voluntarii și doctorii și-au dat atât de mult silința încât o voluntară pe care se studiau diverse procedure chirurgicale, era să devină caz medical real, după ce de emoție și stres a avut tensiunea 17.
Simularea desfășurată la metrou face parte din exercițiul medical multinațional Vigorous Warrior 19. Acesta s-a desfășurat în România în perioada 1-12 aprilie și la el au participat aproximativ 2.000 de militari și voluntari civili în trei locații: Brașov, București și Constanța